MuziekMuziek

Met welke whisky leer je het beste whisky drinken?

Deze vraag wordt mij vaak gesteld door de beginnende whisky drinkers. Hoe gek het ook klinkt, je hebt verschillende soorten whisky drinkers en nee ik heb het niet over de verschillende soorten whisky. Ik bedoel met verschillende soorten drinkers echt de drinkers zelf. Je hebt mensen met heel veel ervaring en kennis van whisky, zij verwachten heel andere dingen van een whisky dan een beginnende en nog onervaren whiskydrinker. Zo heb je mensen die echt gaan zitten voor een goed glas whisky en je hebt mensen die genieten van een heerlijke whiskycola of een andere cocktail met whisky. Dat er dan verschillende eigenschappen van whisky wordt verwacht mag duidelijk zijn. Het is dus belangrijk dat je weet wat voor soort whiskydrinker jij bent en ook is het belangrijk dat je bepaald welk budget jij over hebt voor een whisky. Ik ga een paar leuke optie’s voor jullie uitschrijven.

whisky en water

Een kleine verzameling whisky’s waarmee je whisky kan leren drinken.

Voor de beginnende whisky drinker is het belangrijk dat je de verschillen goed leert kennen. Het budget hoeft niet heel groot te zijn voor €100 tot €150 kan je een leuke collectie samenstellen die je alle aspecten van whisky kan laten zien. Een kleine collectie voor de beginnende whiskydrinker bestaat voor mij uit een Schotse blend en Schotse Single Malt, verder zijn ander landen ook leuk om te ontdekken, denk aan een Ierse whisky en een Amerikaanse Whiskey. Dit is een mooie mix qua landen en heb je meteen een mooie basis te pakken. Nu kan je in de landen gaan selecteren op smaken, smaken die heel bepalend zijn voor de smaak van de whisky. Denk hierbij aan een streek waar een whisky vandaan komt of dat de mout is gedroogd met turf of met hete lucht.

 

0012741_the-glencairn-official-whisky-glass-set-6-glasses-1-jug-6-caps

Deze whisky hoort in een mooi proefpakket

Single malt, binnen deze categorie kan je zeker al veel variëren. Ik geef een paar voorbeelden van single malts die ik erg mooi vind en ook binnen een klein budget passen.

Auchentoshan American Oak, is een mooie zachte single malt. Hij is drie keer gedistilleerd wat hem bijzonder maakt.

Glenfiddich 12 Years Old, een bijzonder fruitige whisky.

Highland Park 10 Years Old, een krachtige single malt licht gerookt. Een heel mooie whisky die door de verpakkingsmaat van 35cl. weer in ieder budget past.

Laphroaig 10 Years Old, een van de meest uitgesproken whisky’s. Zwaar gerookt en een echte Islay whisky wat ook weer een bijzonder karakter heeft.

DSC06692

Blended Whisky, een onderschatte groep in mijn ogen. Deze groep laten mensen vaak links liggen omdat ze denken dat een blended geen kwaliteit whisky kan zijn. Echt een foute gedachten!

Cutty Sark Prohibition Edition, een zachte blended whisky met wat zoete tonen.

The Naked Grouse, een geweldige blended whisky. Deze heeft veel prijzen gewonnen en in mijn ogen zwaar terecht! Een whisky die zeker in een collectie niet mag ontbreken.

Johnnie Walker Gold Label, een krachtige licht rokerige blended whisky. Een whisky waar mijn whiskyhart sneller van gaat kloppen.

DSC06697

Ierse Whiskey, een goede Ier mag zeker niet ontbreken in je collectie. Een hele mooie en sterk groeiende categorie binnen de whiskey.

Tullamore D.E.W. 10 years old, een heel mooie zachte Ierse whiskey. Deze whiskey kan bijna iedereen wel waarderen.

The Irishman Founder’s Reserve, een krachtige volle Ierse whiskey. Geweldig mooie whiskey die een plekje in de collectie verdient.

Connemara, deze Ier mag niet ontbreken omdat hij de enige Ierse whiskey is die met turf gedroogd wordt. Een krachtige rokerige smaak is het gevolg.

DSC06682

 

De Amerikaanse Whiskey, ook deze groep mag niet ontbreken. Een groep die wordt ondergewaardeerd door de echte single malts drinkers maar in mijn ogen echt onterecht. Ook Amerikanen kunnen mooie whiskey maken.

The Jim Beam black, een krachtig en volle bourbon.

The Jim Beam Devil’s Cut, vanwege de speciale techniek van het uit het vat halen van deze whiskey mag hij niet ontbreken.

Jack Daniels, de Amerikaanse whiskey bijuitstek. Een kruidige whiskey en geen bourbon zoals vaak wordt gedacht. Een bijzonder smaak die ook echt een mooie variatie geeft binnen deze groep.

DSC06704

Kortom een mooie lijstje whisky’s waar je goed mee kan beginnen met het drinken van whisky. Wel heel belangrijk doe het rustig aan en drink verantwoordelijk!! Maar bovenal geniet ervan.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer