MuziekMuziek

Connemara, Ierse whiskey met karakter.

connemara-peated-single-malt-irish-whisky

 

Connemara verrassend en bijzonder

Ik kreeg deze fles met de vraag of ik eens naar deze whiskey wilde kijken en uiteraard wilde proeven. Ik heb vaker Ierse whiskey’s beschreven, de Ierse whiskey staat echt bekend om zijn zachtheid en is vaak zoeter en toegankelijker dan de Schotse Whisky. Het feit dat deze whiskey peated(turf smaak) is maakte mij wel heel nieuwsgierig naar de Connemara. Peated is echt iets voor Schotse whisky’s en komt eigenlijk nooit voor bij Ierse (dus wel hahaha). Connemara is een whiskey die met zijn rokerigheid niet zal overkomen als een echte Ier. Wat ik zo leuk vind aan deze whiskey is dat aan het zachte karakter van de Ierse whiskey niets verloren is gegaan. De Connemara word twee keer gedestilleerd en vervolgens gerijpt op bourbonvaten. Dat maakt deze whiskey zo bijzonder. Hij heeft wel de echte rooksmaak van het turf gestookte vuur bij het drogen van de mout, maar krijgt daarna heerlijke zoete tonen van het Amerikaans eiken vat. Connemara is een whiskey die is gedestilleerd en gebotteld in de Cooley Distillery in Riverstown Ierland.

connemara 1

 

 

Proefnotitie van de Connemara

-kleur: Licht goud

-neus: Uiteraard komt de rook goed naar voren, maar ook zoete tonen van vanille en eik zijn aanwezig. Deze whiskey heeft de geur van bos sterk in zich.

-smaak: De smaak is uiterst vriendelijk maar wel complex. Zoet met smaken als honing en fruit vullen de mond, hierna komen de diepere smaken naar voren als turf en kruiden.

-afdronk: De whiskey heeft even nodig om zijn ware aard te laten zien, het is dus belangrijk hem deze tijd te geven. Na de eerste smaken komt in de afdronk de diepe rooksmaak naar boven. De whiskey geeft nu zijn karakter echt bloot en onderscheid zich nu van alle andere Ierse whiskey’s. Nu komt het moeilijkste gedeelte van de afdronk, deze whiskey trekt je mond droog, het sein om weer een slok te nemen. Probeer dit met geduld in te vullen,het wordt beloond met een watertandende mond met heerlijke smaken van kokos en vanille.

 

Kortom een heel bijzonder en lekkere Ierse whisky. Anders dan alle andere Ierse whiskey en minder geschikt voor mensen die een Ierse whiskey drinken om te wennen aan whiskey. Ben je op zoek naar meer diepgang en wil je nog niet gelijk de hele sterke Schotse peated whisky’s drinken dan is deze Connemara een schot in de roos.

connemara (1)

Meer Ierse whiskey’s klik hier.

Meer info over Connemara klik hier.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer