MuziekMuziek

WHISKEY VAN DE MAAND JULI: Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt

Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt, WHISKEY VAN DE MAAND JULI:

DSC04768
Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt – B4men.nl

 

Tijdens tastings gebeurt het nog wel eens dat deelnemers benoemde geuren en smaken in een drank niet kunnen ervaren. Zij roepen dan vaak dat complexe dranken zoals whisky  niet aan hen besteed zijn. Dat is jammer want proeven is heel goed te leren. Bovendien vergeten zij dat ze al heel veel ervaring hebben met proeven en smaken. Met andere woorden, tijdens je ontwikkeling leer je ook smaken kennen. Veel van de smaken die je nu wel lekker vindt vond je als kind waarschijnlijk niet lekker. En zo is het ook met whisky. Dat moet je ook leren drinken en waarderen. Er zullen maar weinig beginnende whiskydrinkers zijn die een zwaar rokerige Laphroaig gelijk lekker vinden. Wat je lekker vindt heeft ook te maken met je persoonlijke voorkeuren.

 

Whiskey leren drinken met Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt

Het proeven van whisky is ook best moeilijk omdat het een complexe drank is die heel verschillend smaakt. (Over het leren whisky drinken hebben wij een mooi artikel, klik hier). Dus proef veel verschillende whisky’s met aandacht en probeer te omschrijven wat voor smaken je proeft. Het leuke is ook dat het nooit fout kan zijn, omdat het te maken heeft je eigen referentiekader van smaken. Een whisky om het proeven goed te starten is de Ier Tullamore D.E.W. 10 YO Single Malt. In januari heb ik zijn jongere broer omschreven (klik hier) als een vriendelijke en goedlachse Ier die door zijn fruitigheid een heerlijke en gemakkelijke whiskey is. Maar nu zijn oudere broer. Dit is een prachtige en heel bijzondere Single Malt die ten minste 10 jaar heeft gerijpt in vier soorten eikenhout. Zo wordt de whiskey niet alleen gerijpt in oude bourbonvaten, maar ook in Oloroso-sherryvaten en zelfs in port- en Madeiravaten. Hierdoor is de smaak van deze whiskey zeer intens en rijk.

DSC04786
Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt – B4men.nl
DSC04773
Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt – B4men.nl

Proefnotitie Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt:

De kleur:  Mooi wat amber goud;

De geur:  Een prachtige combinatie van tropisch fruit zoals ananas, en vers gemaaid gras en gebrand eikenhout;

De smaak:  Uitgesproken complex. De weelderige (tropische) fruitigheid zoals ananas, abrikozen en bosvruchten, smelten prachtig samen met de houttonen.

De afdronk:  De smaken van abrikozen en rozijnen blijven heerlijk lang op je smaakpapillen kleven.

DSC04791
Tullamore D.E.W 10 YO Single Malt – B4men.nl

Tullamore D.E.W. 10 YO Single Malt is een perfecte whiskey om jouw proefkwaliteiten te vergroten.  Maar de Tullamore D.E.W. 10 YO Single Malt is door al die fruittonen natuurlijk ook een prachtige drank om op een zomerse avond te genieten.

 

Geschreven door Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion

10433076_687460724640552_1524544006027611126_n

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer