MuziekMuziek

The Macallan Amber Whisky van de maand Oktober.

the-macallan

WHISKY VAN DE MAAND OKTOBER: THE MACALLAN AMBER.

De Engelsen zullen wel opgelucht adem hebben gehaald toen bleek dat een (krappe) meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemden. Want naast b.v. olie zouden ze dan ook afscheid hebben moeten nemen van de Schotse whisky. Nu kunnen ze blijven spreken over “onze” whisky terwijl bij een afscheiding van Schotland zij deze belangrijke en prestigieuze drank hadden verloren. Maar zo ver is het dus niet gekomen en we gaan weer over tot de orde van de dag.

the-

The Macallan innoveert

Er wordt wel eens geroepen dat er weinig innovaties zijn binnen de wereld van distillaten. Maar dat wil ik toch bestrijden. De laatste jaren worden er juist heel veel innovatieve initiatieven genomen. De smaak en interesse van de consument verandert en dat wordt door veel whiskyproducenten heel serieus genomen. Daarbij is er een nieuwe generatie van meester-distilleerders en meester-blenders gekomen die met nieuwe inzichten hun passie vorm geven, en dat levert vaak hele mooie dingen op.

1824

Neem nu The Macallan 1824 series. Hierbij speelt leeftijd geen alles bepalende factor voor de whisky’s meer. Maar het zijn de natuurlijke eigenschappen van het hout waar de whisky’s in rijpen die centraal worden gezet. Zij geven kleur, geur en karakter aan de whisky. The Macallan heeft een ongeëvenaarde reputatie als het gaat om kwaliteit van de whisky’s. Zij staan er ook om bekend dat zij regelmatig met limited editions van zeldzame bottelingen op de markt komen die later op veilingen torenhoge opbrengsten opleveren. Zij hebben zodoende ook een naam hoog te houden en het is dan ook geen wonder dat zij trendsetter zijn voor de hele whiskywereld.

 

the-mac

 

The Macallan heeft zijn distilleerderij in Speyside en distilleert in hele kleine en uniek gevormde koperen ketels. Deze ketels hebben een grote invloed op het rijke karakter van de ‘new make’ spirit. Bij The Macallan is dit deel van het distillaat veel kleiner dan bij andere distilleerderijen. Deze “finest cut” is slechts 16% van het hele distillaat dat in de eikenhouten vaten wordt gerijpt tot een echte The Macallan whisky.Nu Bob Dalgarno, de whisky maker bij The Macallan, leeftijd heeft los gelaten als bepalende factor is het hout voor de rijping bepalend geworden. Hierdoor moeten aan deze vaten uitzonderlijk hoge eisen worden gesteld. Voor Amber worden first fill en refill sherryvaten gebruikt van zowel Amerikaans als Spaans eikenhout. Uitsluitend de vaten geven Amber zijn kleur.

the-am

Proefnotitie van The Macallan Amber

Natuurlijk blijven The Macallan whisky’s altijd Single Malt van de hoogste kwaliteit.

Kleur:  Zoals de naam al aan geeft is de kleur amber en helder;

Geur:  Tonen van bloemen en graan. Fruit zoals citrus, rozijnen, peer en groene appel. Daarnaast zijn kaneel, honing, vanille, noten en wat gember waar te nemen.

Smaak:   Een heerlijk feest van smaken vallen onze smaakpapillen ten deel. Zacht en romig met vanille, rozijnen, gedroogde vruchten, groene appel en citrus. Prachtige houttonen met toffee en bruine suiker naast wat gember en noten.

Afdronk: Zacht en verfijnd en iets droog, met prachtig fruit en net gemaaid graan. Mooi evenwichtig, intens en lang.

Bob Dalgarno bewijst met deze serie van The Macallan 1824 dat een andere kijk op het maken van whisky tot hele prachtige resultaten kan leiden. The Macallan toont hier weer eens lef en zijn geweldige reputatie.

 

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer