MuziekMuziek

Whisky van de maand november: Glenfiddich 12 years old

 

WHISKY VAN DE MAAND NOVEMBER: GLENFIDDICH 12 YEARS OLD.

Toen William Grant in 1866 als boekhouder in dienst trad bij de Mortlach distilleerderij, kreeg hij al snel de droom om een eigen distilleerderij te beginnen en de beste whisky van de vallei te maken. Tussen droom en werkelijkheid zaten zo’n 20 spaarzame jaren, maar op eerste kerstdag 1887 presenteerde hij de eerste Glenfiddich whisky.

Grant stichtte zijn distilleerderij bij zijn geboorte plaatsje Dufftown in de Speyside regio van de Schotse Hooglanden. Op Balvenie Castle dat uitkeek over het land van Glenfiddich vond hij de grond die hij zocht. Glenfiddich is Keltisch voor “Vallei van het Hert”. Maar belangrijker was de aanwezigheid van de bron Robbie Dhu.

De basis van Glenfiddich is de beste gemoute gerst die na twee dagen ontkiemen in het zuivere bronwater van Robbie Dhu wordt gedroogd boven een met turf en kolen gestookt vuur. Na verdere bewerkingen en distillatie is er een distillaat ontstaan van ongeveer 70% dat wordt terug gebracht tot 63% alcohol.

Met dit distillaat worden de handgemaakte vaten gevuld en voor minimaal 12 jaar opgeslagen in traditionele warehouses. Deze opslagruimtes bieden de meest optimale omstandigheden voor het rijpen van de kwaliteitswhisky’s. De meeste vaten die worden gebruikt zijn gebruikte bourbon vaten die gemaakt zijn van Amerikaans wit eiken.

Een kleiner deel van de whisky wordt gelagerd in gebruikte sherry-vaten die gemaakt zijn van Europees eiken. Glenfiddich “toast” vaak de vaten in haar eigen kuiperij zodat de whisky nog meer smaak uit het hout kan halen. De Glenfiddich Malt Master houdt het rijpingsproces nauwlettend in de gaten en zal uiteindelijk de samenstelling van vaten voor de whisky kiezen. De huidige Malt Master is Brian Kinsman en is pas de 6e Malt Master in de 125 jaar dat Glenfiddich bestaat.

Glenfiddich 12 Years Old proefnotities:

Wij hebben Glenfiddich 12 Years Old geproefd en zijn onder de indruk van de kwaliteit. Niet voor niets is dit de populairste Single Malt Scotch Whisky ter wereld.

De whisky is minimaal 12 jaar gerijpt en heeft een hele mooie smaakbalans tussen fruit- en kruidentonen.

De kleur is goudgeel en de geur is fris en fruitig met hints van honing en vanille. Ook is er een lichte turfgeur waarneembaar die ook in de smaak terug komt.

Verder is de smaak kruidig, fruitig (peer), diep en warm met een beetje hout. De afdronk is redelijk lang en warm met specerijen en ’n klein beetje chocolade.

Wij vinden het een heerlijke Single Malt Whisky die wij graag voor het eten als aperitief drinken en geven hem een dikke 7.

geschreven door Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer