MuziekMuziek

CUTTY SARK PROHIBITION, Whisky van de maand juni.

cslogo

WHISKY VAN DE MAAND JUNI: CUTTY SARK PROHIBITION.

prohibition_on_black-cmyk-700Een bijkomstigheid van het vaak proeven van hele mooie whisky’s is dat je smaakpapillen erg verwend raken. Dit kan tot gevolg hebben dat je de schoonheid en kwaliteit van “eenvoudige” whisky’s soms niet direct meer ziet.
Dit hadden wij een poosje geleden bij het proeven van Cutty Sark Original. Hij kwam in de kast te staan met het predicaat “eenvoudig en wat bleek”.
Pas bij de proefsessie van zijn grote broer Prohibition Edition en onze positieve verbazing hierover, hebben wij de Original er nog eens bij gepakt. Toen bleek dat wij toch wel het één en ander over het hoofd te hebben gezien. Wij classificeren de Cutty Sark Original nu als een mooie beginnerswhisky, fris en fruitig met een vleugje vanille.
Maar ja dan zijn grote broer. Dit is zeker in Amerika een icoon geworden binnen de licht geturfde whisky’s.
De basis van Cutty Sark is gelegd in 1923 door Francis Berry en Hugh Rudd. Cutty Sark wordt geblend door Edrinton in Glasgow. Deze distilleerderij maakt onder andere ook The Macallan, Highland Park en The Famous Grouse maakt. De Cutty Sark verkeerd dus in heel goed gezelschap.

De naam Cutty Sark komt van de 19e eeuwse theeklipper. Destijds het snelste zeilschip ter wereld en gebouwd aan de Schotse Clyde rivier.
Cutty Sark Prohibition is een eerbetoon aan William Mc Coy, kapitein van een Theeklipper en smokkelaar. Deze zeeman wist met zijn snelle klipper tijdens de drooglegging de whisky van Cutty Sark Amerika binnen te smokkelen. Omdat de kwaliteit van de whisky uitstekend was kreeg Cutty Sark de bijnaam “The real Mc Coy”.
Cutty Sark Prohibition is een frisse licht geturfde whisky en samengesteld uit vooral mooie Speyside malts met een lichter karakter. De whisky wordt gerijpt in de Highlands in Amerikaans eikenvaten waar eerst Olorosso sherry in heeft gezeten en in bourbonvaten. De Prohibition wordt op 50% sterkte geleverd. Dit is het alcoholpercentage van de whisky die tijdens de drooglegging naar Amerika werd gesmokkeld. Vanwege de non-chill (niet koude) filtering is hij toch heel soepel.

ProhibitionCrate

De proefnotities:DSC03740

 

De kleur: Mooie licht oranje gouden kleur.
De geur: Het fris van Granny Smith appel en citrus. Hints van noten, mout en turf. Met een druppeltje (Schots) water gaat de whisky wat verder open en komen de geuren van vanille, sherry en banaan naar boven.
De smaak: Fijne smaak van vanille en citrusvruchten. Ook zijn zoethout, toffee en honing waarneembaar. Iets later komt de kruidigheid op.
De afdronk: Mild, kruidig met een tikkeltje zoet en lichte rokerigheid.
De prijs: ± € 30,-

DSC03741

Cutty Sark bewijst ons dat er nog veel moois te ontdekken valt in de whiskywereld. En wij
hopen dan ook iets van hetzelfde bloed in onze aderen te hebben als
de avontuurlijk William Mc Coy.

 

Geschreven door Jos HuffmeijerLe Nez Promotion

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
4 comments
  • Wat een gaaf artikel. Ik denk dat ik straks even naar de slijterij loop voor zo’n flesje voor manlief en mij te kopen( hoop dat ze hem verkopen).hij lijkt me erg lekker als ik dit zo lees.
    Thanx voor deze leuke post en het whisky idee.
    Groetjes ^_~ Mijntje.

  • Beste Mijntje, met deze whisky maak je zeker geen slechte keus. Laat even weten wanneer je hem het geproefd. groeten Jan Willem Huffmeijer

  • Beste Jan, Ik heb hem 2 dagen daarna gekocht (de prohobition editie) en we hebben hem gelijk die avond geopend en geproefd. Ons werd aangeraden om er een klein scheutje water bij te doen vanwege het hoge percentage alcohol. Dat deden we en vonden hem heerlijk! Deze gaan we zekers nog eens kopen.

  • Beste Mijntje, Leuk om te horen dat hij niet is tegengevallen en wij hem dus op de juiste manier hebben kunnen beschrijven. Dat scheutje water is echt naar smaak hoor. Ik zelf houd hem graag zo puur mogelijk!! Tja dan maar een beetje meer alcohol….hahaha geen ramp toch??

Written by Jan Willem Huffmeijer