MuziekMuziek

Bushmills Whiskey drinken op de kliffen van Noord Ierland

Bushmills Whiskey drinken op de kliffen van Noord Ierland. Vorige maand ben ik op bezoek geweest in Noord Ierland om hier één van werelds oudste distilleerderijen te bezoeken namelijk die van Bushmills.

Dit zijn natuurlijk de mooie kanten van mijn werk als schrijver over whisky. Zeker als ze alles uit de kast halen om er een onvergetelijke trip van te maken…. en dit werd het zeker!

Bushmills Whiskey drinken op de kliffen

Ik werd samen met een groep van 8 andere mannen naar Noord Ierland gevlogen om hier de nieuwe distilleerderij van Bushmills te komen bekijken. Bushmills is de oudste onder licentie werkende distilleerderij ter wereld. Zij hebben de vergunning voor het maken van whiskey al sinds 1608.

Dit gebeurde al voor hele lange tijd in de “oude” distilleerderij en hier is sinds kort de nieuwe distilleerderij naast gebouwd.

Uiteraard blijft de oude distilleerderij gewoon actief, echter had Bushmills veel meer capaciteit nodig om aan de vraag van Bushmills Whiskey te voldoen.

Dit geeft gelijk aan hoe enorm populair de whiskey van Bushmills is. De nieuwe distilleerderij is gebouwd op de toekomst en hoeft in het begin niet op volle capaciteit te draaien. Daarnaast zijn alle processen in de nieuwe distilleerderij zo gemaakt dat ze vanuit het controlecentrum te sturen en te controleren zijn.

Wat maakt Bushmills Whiskey onderscheidend?

Whiskey / Whisky is whisky toch, wat kan daar nu anders in zijn? Wanneer je er van een afstandje naar kijkt lijkt het allemaal hetzelfde. Toch zijn de verschillen in de details erg groot.

Deze verschillen in detail zorgen voor grote smaakverschillen in het eindproduct. Eén van deze verschillen… wat zorgt voor een groot smaak en belevingsverschil…. is het feit dat ze bij Bushmills 3 keer distilleren. Dit is een groot verschil met de “Schotse” whisky en veel andere whisky’s waar er 2 keer gedistilleerd wordt.

Waarom 3 keer distilleren?

Zonder je op te zadelen met een heel technisch verhaal over distilleren geeft 3 keer distilleren een veel zachter en zuiverder eindproduct. Hoe vaker je een product distilleert hoe meer je van de smaak en karakter verliest. Daarentegen wordt de drank zuiverder van smaak en hoger in alcoholpercentage.

Veel Schotse whisky is (licht)gerookt en wanneer je de spirit dan 3 keer zou distilleren raak je deze kenmerkende rooksmaak kwijt. Aangezien ze bij Bushmills juist voor een zachte en toegankelijke whiskey gaan is het juist wel slim om 3 keer te distilleren.

Verder zijn de granen, het water en de locatie van waar je de deze producten haalt ook erg belangrijk voor de smaak. Ook hier kiest Bushmills met zorg voor mooie en lokale producten.

Ook voor de vaten zijn er hele bijzondere mannen aan het werk op de distilleerderij. Deze mannen behoren tot één familie die al verschillende generaties voor Bushmills werkzaam zijn.

Een dag in de distilleerderij

Noord Ierland zonder regen en grijze wolken is geen Noord Ierland, dus wij kregen een bak regen over ons heen tijdens landing en reis naar de distilleerderij in het noordwesten van Noord Ierland.

Vanaf het moment dat wij uitstapten vonden de weergoden het genoeg. De hemel trok open en de zon kwam tevoorschijn, passend bij de gouden drank die zij daar maken.

Tijdens een uitgebreide rondleiding kregen wij een hele mooie inkijk over de manier waarop Bushmills whiskey ontstaat. Na een korte lunch werd het tijd voor de eerste tasting. Een mooi rijtje de 10, 16 en 21 jaar oude whisky stonden voor ons klaar.

Bushmills 10 Year Old Whiskey

Bushmills 10 Year Old: is een unieke mix van single malts gerijpt in bourbon vaten en sherry butts gedurende minimaal 10 jaar. Een frisse neus gevolgd door tonen van rijp fruit, romige vanille en zacht getoast hout.

De smaak is een samensmelting van rijp fruit, romige melkchocolade en subtiele houttonen. De afdronk is verfrissend en subtiel.

Deze Ierse whiskey kan puur, met ijs of met een druppel water worden genoten. Een eerbetoon aan vakmanschap en traditie, deze Bushmills 10 Year Old vertegenwoordigt de pioniersgeest van single malt Ierse whiskey.

Bushmills 16 Year Old Whiskey

Bushmills 16 Year Old: is een heerlijke mix van single malts gerijpt in Oloroso sherry butts en bourbon vaten. Dit gebeurt voor minstens 16 jaar vervolgens nog een jaar in port pipes voor een unieke triple casking.

Dit resulteert in een betoverende robijnrode kleur en complexe smaken van sappig donker fruit, subtiele amandel en diepe tonen van vanille. Een rijke beleving die puur of met wat ijs gedronken kan worden. De Bushmills 16 years is echt een eerbetoon aan de kunst van vakmanschap en verfijning.

Bushmills 21 Year Old Whiskey

Bushmills 21 Year Old: is een verfijnde en super gebalanceerde mix van single malts gerijpt in Oloroso sherry butts en bourbon vaten gedurende minstens 19 jaar. Gevolgd door een extra rijping van twee jaar in Madeira vaten.

Deze zorgvuldige rijping geeft intense smaken van donkere chocolade, rijp fruit en zoete hazelnoot. Gevold door de rijke aroma’s van honing en zomerse vruchten.

Deze beperkt beschikbare 21 Year Old whisky, genummerd en met een diep mahoniekleurig karakter is een geweldige whiskey voor een mooie avond met je beste vrienden of familie.

Whiskey on the rocks

Na deze heerlijke tasting werden wij in de bus gezet en werden wij naar het mooiste plekje van Noord Ierland gereden. Wij kwamen aan in het natuurgebied de Giant Causeway. Een geweldig kliffen gebied direct aan de oceaan.

Na een prachtige wandeling over de kliffen werden wij uitgenodigd voor de allermooiste tasting die ik ooit heb mogen ervaren. Wij kregen whiskey on the rocks! Daar op de kliffen kregen wij nog twee hele mooie Bushmills whiskey’s te drinken, de 12 yo en de Black Bush.

Bushmills Black Bush Whiskey

Black Bush: een dikke en volle Ierse whiskey. De Black Bush combineert een hoogwaardige hoeveelheid single malt met een zoete ambachtelijk gedistilleerde graan whiskey. Gerijpt in voormalige Oloroso sherry- en bourbonvaten, biedt Black Bush een diep karakter met rijke, fruitige noten en een unieke zachtheid.

Ideaal om puur, met ijs of in klassieke cocktails van te genieten. De ervaren Ierse whiskey liefhebber weet: Black Bush is ongeëvenaard.

Bushmills 12 Year Old Distillery Reserve whiskey

Bushmills 12 Year Old Distillery Reserve: rijpt voornamelijk in voormalige Spaanse Oloroso sherryvaten, wat deze whiskey een diepe amberkleur en heerlijke gedroogde fruitaroma’s geeft. Net als al de single malts, biedt hij een zachte en toegankelijke smaak met extra body. Hij heeft een rijk en complex profiel van sherry, pure chocolade en kruidige tonen. Een smaakvolle ervaring met een zachte afdronk.

Wanneer je ooit de kans krijg om een mooie whiskey het liefst Bushmills natuurlijk te drinken op de rand van de oceaan laat deze dan niet lopen en pak deze kans met beide handen aan. Het zal een herinnering maken die je nooit meer zal vergeten.

Lieve mensen van Bushmills bedankt voor deze mooie ervaring. Iedere Bushmills zal ik vanaf nu met andere ogen en een nog mooier gevoel genieten!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer