MuziekMuziek

Rokerige whisky niet alleen voor de gevorderde whisky drinker

Whisky is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen en we zijn met zijn allen steeds meer whisky gaan drinken en gaan waarderen. Whisky is niet alleen maar meer voor de oudere man, de opa’s van vroeger.  We schenken ook niet zomaar een paar glazen in, maar zijn ons er steeds meer in gaan verdiepen. De leeftijd van de whisky is omhoog gegaan en de leeftijd van de whisky drinker is juist naar beneden gegaan. Whisky heeft het imago van “ouwe lullen drank” echt van zich afgeschud. De verdieping in de drank heeft er ook voor gezorgd dat we steeds hogere eisen stellen aan de drank. Toch merk ik dat er nog steeds wat vooroordelen uit de oude tijd zijn en het is tijd dat die gaan verdwijnen.

Vooroordelen

Er zijn veel vooroordelen over het drinken van whisky. Zo zien we alleen maar de kwaliteit van single malt, moet een whisky oud zijn en is een rokerige whisky alleen voor de gevorderde whisky drinker. Deze drie vooroordelen hoor ik echt heel erg vaak en dat vind ik jammer. Door deze vooroordelen loop je veel mooie whisky’s mis. Binnenkort zal ik meer vertellen over de leeftijden en over de blended whisky. Vandaag gaan we genieten van de rokerige whisky.

Rokerige Whisky’s by B4men

Rokerige whisky niet alleen voor de gevorderde drinker

De rokerige whisky is gelukkig steeds meer in opkomst en juist veel jonge mannen weten deze whisky te vinden. Hoe komt het nu dat deze whisky naar rook smaakt? Om alcohol te maken uit graan, moet er eerst gemout worden. Tijdens dit proces wordt het zetmeel uit het graan omgezet in suikers. De korrel moet hiervoor ontkiemen, maar dit proces moet ook weer tijdig gestopt worden omdat anders het plantje de suikers gaat gebruiken om te groeien. Het is de bedoeling om de kiem te drogen en zo het proces van ontkiemen te stoppen, dit kan met hete lucht en met rook van een turf gestookt vuur. De hete lucht zal het proces stoppen maar geeft geen smaak af. Wanneer er echter rook van turf  gebruikt wordt, zal deze rook een intense rooksmaak aan de mout meegeven. De intensiteit van de rook word uitgedrukt in het ppm gehalte. Hoe hoger het ppm gehalte, hoe intenser de smaak. Ik wil hieraan wel aan toevoegen dat dit ppm gehalte een niet gecontroleerde en wetenschappelijke onderbouwing heeft. Er wordt soms best een beetje kritisch naar het ppm gehalte gekeken en niet onterecht lijkt mij. We weten namelijk niet wanneer een kiem exact verzadigd is en wanneer hij dus stopt met het opnemen van de rook. Het wil dus niet altijd zeggen dat wanneer je de mout langer laat liggen, dat hij dus dan ook maar meer rooksmaak zal bevatten.

Genieten van een rokerige whisky

Iedere whisky is met zorg er liefde gemaakt en daar moet dus van genoten worden. Hoe is niet aan mij, geniet van je whisky zoals jij het wilt! Een rokerige whisky is niet de meest toegankelijke drank voor veel mensen, het is een liefhebbers drank. De jonge generatie drinkers heeft een veel ruimere keus aan verschillende whisky’s dan de oudere drinkers vroeger hebben gehad. Voorheen was er de jonge Schotse whisky of Amerikaanse zoete whiskey. Iedereen snapt dat het dan een stuk lastiger wordt om dan de overstap te maken naar de krachtige en intense rokerige whisky. Ik denk dat dit de meest logische verklaring is waarom de jonge generatie mannen meer open staat voor een rokerige whisky. Wanneer je wilt starten met rokerige whisky is het belangrijk het rustig op te bouwen. Begin met zachtere whisky’s die niet te hoog zijn in alcohol.  Oudere whisky’s van nature al wat zachter, je krijgt dan wel een mooie rooksmaak maar niet gelijk een mond die in de brand staat. Kortom, er is heel erg veel om mee te experimenteren. Neem de tijd hiervoor en vergeet niet dat iedere whisky zijn eigen karakter heeft. Vind je die ene rokerige whisky niet lekker, dan wil dat niet zeggen dat je helemaal niet van rokerige whisky’s houdt.

Mijn collectie van rokerige whisky’s

Collectie Rokerige Whisky’s by B4men

Deze Artikelen vind je vast ook leuk:

Voor het eerst whisky drinken, waar moet je op letten.

Whisky mixen, doodzonde of juist lekker

Top 5 winter cocktails volgens b4men.nl

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
2 comments
  • Smokehead is een heerlijke jonge island whisky.. Rokerig, peaty… Goede nasmaak.
    Smokhead is voor mij het bewijs dat een heerlijle whisky niet 20 jaar oud hoeft te zijn.

  • Ik vind vele whisky’s lekker, ligt ook vooral aan t moment. Vaak doe ik ‘mini proeverijen’ waarbij iedereen een fles meeneemt. Zo zijn laphroaig, The MacAllen, Aberlour favoriet, maar ook bv de ‘andere stijl ‘ makers mark en Jack Daniels doen t goed. Talisker, ardmore, Dimple komen ook regelmatig de revue passeren en zo kan ik nog ff doorgaan. Een hapje en wat water erbij en misschien nog een sigaar en hoppa top avondje!

Written by Jan Willem Huffmeijer