MuziekMuziek

Chivas Regal Ultis, een heel bijzondere blended whisky. Whisky van de Maand Februari.

De meeste mannen zijn wel bekend met het merk Chivas Regal. Ten onrechte heeft dit merk soms een wat goedkope naam omdat zij blended whisky’s verkopen. Ik heb op de blog al vaak verteld dat een blended whisky absoluut niet slecht of slechter hoeft te zijn dan een single malt. Het is alleen een andere manier van het opbouwen van een whisky. Waar een single malt wordt opgebouwd van whisky’s uit één distilleerderij, wordt een blended whisky opgebouwd met whisky’s uit verschillende distilleerderijen. Op deze manier heeft een merk meer invloed op de kwaliteit en stabiliteit van deze whisky. Oké, de grillen van de natuur hebben dus ook minder invloed op deze whisky en dit maakt het beeld misschien iets minder romantisch maar geen mindere whisky!

Chivas Regal Ultis

Deze Chivas Regal is niet zomaar een whisky. Ultis is een eerbetoon aan de vijf generatie Master Blenders van Chivas Regal. Er is binnen het populaire Speyside gebied gezocht naar vijf zeldzame Signature Single Malts om een hele mooie, bijzondere en eerste blended single malt whisky te maken. De vijf bijzondere single malts die zijn gebruikt voor het creëren van Chivas Regal Ultis zijn Strathisla, Longmorn, Tormore, Braeval en Allt A’bhainne. Elk vat wordt traditioneel met de neus beoordeeld om de kwaliteit te bewaken van de Chivas Regal Ultis. Daarnaast zorgt de distillatie in koperen ketels voor het zachte en romige karakter van de whisky. Er is daarnaast heel veel aandacht geschonken aan de fles. Zo vind je heel veel symboliek in het design, alles draait om het cijfer vijf en is daarmee een verwijzing naar de vijf Master Blenders van Chivas Regal. Over smaak valt gelukkig niet te twisten maar de fles valt op en straalt wel de klasse uit die ze graag willen hebben. Ik persoonlijk vind het veel te kitsch.

Proefnotities van de Chivas Regal Ultis

Kleur: Rijke gouden kleur

Neus: Vol en rijk. Er is een duidelijk geur van peer aanwezig, geen frisse, maar juist een rijpe zoete peer. Verder vind je kruidigheid kaneel, vanille en honing.

Smaak: Vol en minder zacht dan verwacht. De Ultis komt best heftig binnen en prikkelt de tong behoorlijk, niet onplezierig maar het zorgt ervoor dat de eerste smaak wat op zich laat wachten. De eerste smaken die opvallen is een bittertje die snel overgaat in zoete tonen van rijp fruit als abrikoos en mango.

Afdronk: Diep en lang. Ik vind de afdronk erg lekker en een stuk lekkerder dan de eerste binnenkomst. Daardoor geniet je lang van je glas whisky. Ik zit erg na te genieten van een zachte en heel volle smaak van peer, abrikoos en mango in een badje van karamel en honing.

Het gaat om een bijzondere whisky en die heeft ook een bijzondere prijs. De Chivas Regal Ultis is verkrijgbaar voor de prijs € 149,99. Een stevige prijs die ook best bijzonder is voor een blended whisky. Het maakt deze whisky wel een echte liefhebbers whisky en een special voor de Chivas Regal fans.

Slàinte!

Jan Willem Huffmeijer, B4men

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer