MuziekMuziek

Voor het eerst whisky drinken, waar moet je op letten.

Dat je whisky zal moet leren drinken is zeker waar, whisky heeft net als andere sterke dranken een hoog alcoholpercentage waar je aan moet wennen. Maar ook de smaak van whisky is zeer uitgesproken. Allereerst wil ik benadrukken dat over smaak niet te twisten valt en dat ze erg van elkaar kunnen verschillen. Van iets wat ik erg lekker vind zou jij misschien wel kunnen gruwelen.

Zegt prijs iets over smaak

Ik hoor nog te vaak mensen zeggen dat ze whisky alleen lekker vinden als hij duur is. Maar de prijs van de whisky zegt helemaal niets over de smaak. Wel zegt de prijs iets over de oudheid en de oplage van de whisky. Ikzelf heb hele dure whisky’s gedronken die ik echt niet lekker vond. Het leuke van whisky is de diversiteit in verschillende landen, smaken en destilleerprocessen. Maar hoe leer je nu een whisky drinken.

pa091548

Eerst lezen

Er is oneindig veel geschreven over whisky. Voordat je gaat proeven en op zoek gaat naar de smaak die bij je past, lees je eerst eens in wat whisky nu precies is en hoe het wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je al op een andere manier gaat kijken naar de whisky. Als je leest hoeveel moeite en traditie achter dit product zit dan ervaar je de eerste smaken alweer heel anders. Het mooie van het lezen is dat je ook kan zien dat er verschillende manieren zijn waarop een whisky zijn smaak krijgt. Voor mij belangrijke verschillen zijn ‘zacht, zoet, medicinaal, sterk en rokerig’. Veel merken hebben kleine (35cl.) flessen die je de mogelijkheid geven om ze te leren kennen, het is dus niet altijd nodig om meteen een grote fles aan te schaffen.

pa091605

Begin niet te zwaar

Eigenlijk spreekt het voor zich dat je rustig zal moeten beginnen. Kies om te beginnen voor een zachte whisky, de meeste starten met de wat zoetere whisky’s. Met zoet bedoel ik niet zo zoet als suiker maar de smaak gaat dan meer richting vanille, honing en toffee. De meest heftige smaak is die van de rokerige whisky, hier moet je van houden en dit moet je zeker leren waarderen. Nu zijn er binnen het rokerige palet wel degelijk grote verschillen, van licht rokerig tot heel zwaar rokerig. Ikzelf kan beide waarderen, maar ik zoek wel mijn momenten uit dat ik een zwaar rokerige whisky pak. Heel belangrijk is dus het ontdekken van je smaak. Wanneer een smaak je in het begin niet zo lekker lijkt, probeer deze smaak later dan nog eens, misschien ben je alweer meer van deze smaak gaan houden. Uitgeleerd ben je nooit.

pa091602

Wil je verschillende soorten whisky’s ervaren ga dan eens naar een whiskyfestival. Op een whiskyfestival kan je voor een klein bedrag heel veel verschillende soorten whisky’s en merken leren kennen. Je hebt natuurlijk de grotere whisky festivals, maar tegenwoordig organiseren veel slijterijen hun eigen whisky proeverijen. Dit is meestal met een selecte groep en buiten het proeven van whisky’s is het leuk om andere liefhebbers te ontmoeten.

pa091560

 

B4men is druk bezig met een spannende ontwikkeling op het gebied van whisky, maar daarover later meer 🙂

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer