Whisky mixen, doodzonde of juist lekker

Is een whisky mixen doodzonde of juist lekker? Laat ik dit artikel beginnen met het vertellen van mijn persoonlijke voorkeur. Ik drink mijn whisky het allerliefst gewoon puur. Veel whisky drinkers maken zich in mijn ogen echter wel te druk om het feit of je wel of niet een whisky mag mixen. Ik vind whisky helemaal niet drinken pas zonde! Dus laat ik iedereen op zijn/haar eigen manier van deze geweldige drank genieten. Iedereen beleeft smaak op zijn eigen manier en dat is nooit fout in mijn ogen.

Whisky mixen

Ik denk dat het voor de meeste mannen wel duidelijk is, dat wanneer ik een mooie whisky heb staan met een prijskaart(je) die ik niet te vaak wil uitgeven, dat ik juist deze whisky niet in een mix gebruik. Gebruik de juiste whisky voor het juiste doel. Wanneer je een nog niet zo ervaren whisky drinker bent, is het soms best wel lekker om rustig te beginnen. Door een whisky dan te mixen leer je langzaam de smaak van whisky kennen. De meeste merken hebben vaak wel een soort ” instapwhisky”, deze whisky is vaak onder de € 25.- en vaak ook erg jong. Dit maakt deze whisky uitermate geschikt om mee te starten en te mixen. Deze whisky’s kun je zonder veel tegenstand in cocktails stoppen (ik geef je later een paar recepten).

Neem je de duurdere whisky’s om mee te mixen, tja dat je dan reacties krijgt is niet zo gek. De duurdere whisky’s zijn zachter en smaakvoller geworden door het rijpen en als je deze gaat mixen dan ga je deze verworven kwaliteit weer teniet doen. Echter is het natuurlijk ook zo dat wat je erin doet, dat je dit ook terug krijgt. Ik heb een klant die absoluut geen goedkope whisky in zijn cola doet omdat hij dit dan geen “zuipen” vindt. Hij mixt liever met een duurdere whisky die hij erg lekker vind om zo te drinken en dus ook om in zijn cola te gebruiken.

Whisky en Water

Wat je vaak ziet gebeuren is het mixen van water met whisky. Wanneer je water bij de whisky doet (druppeltje) breek je het oppervlak van de whisky en komen de geuren en aroma’s vrij. Dus toch een ijsblokje in je whisky….NEE. Het nadeel van ijs in de whisky is dat de temperatuur in de whisky zal dalen en dat zorgt ervoor dat juist de smaken en geuren wat milder worden. Water zorgt voor een daling van het alcohol percentage en deze daling geeft dan de geuren en smaken weer de kans om boven de alcohol uit te komen. Op deze manier proeven ook de keldermeesters de jonge whisky’s, zij brengen het alcohol percentage terug naar ongeveer 20%. Dus wil je serieus werk maken van een proeverij en heb je een behoorlijk aantal whisky’s voor de boeg, doe gerust een scheutje water in de whisky.

Mix jij je whisky en zo ja waarmee? Laat een bericht achter op de B4men Facebookpagina onderaan het artikel.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer