MuziekMuziek

Glenmorangie Allta Highland Single Malt Whisky

Glenmorangie Allta

Glenmorangie Allta is een bijzondere whisky die ik aan jullie mag introduceren. Het is een whisky uit de Private Collectie. Glenmorangie Allta is de tiende whisky uit deze serie. Het maakt hem toch weer net iets bijzonderder dan zijn lekkere voorgangers. Maar is hij ook zo lekker als bijzonder? Ik ga het voor jullie uitzoeken.

Glenmorangie Allta whisky

Glenmorangie Allta met wilde gist

Voor het maken van een mooie whisky is het soort gist heel belangrijk. Gist is namelijk één van de grote smaakmakers. Vaak gebruiken merken dus gistculturen die zij al jaren in hun bezit hebben. Deze gistculturen drukken dus een belangrijke stempel op de smaak van het merk. Daarom is het zeer ongebruikelijk dat een merk een ander gist gebruikt en zeker een wilde gist. Voor Glenmorangie Allta is een gist gebruikt die van nature voorkomt op het gerst die zij gebruiken voor de whisky. Echter hebben zij nooit iets gedaan met deze gist.

Wat is er bijzonder aan “Wilde” gist

De term “Wilde” gist komt van het feit dat het gist niet is gecultiveerd. Grappig detail is dat Allta in het Schotse Gaelic wild betekend. Het gist met de naam: Saccharomyces diaemath komt al jaren voor in het gebied van de Distilleerderij van Glenmorangie. Deze gist geeft ook een heel andere smaak aan de whisky. De Saccharomyces diaemath zou voor een bloemig en broodachtige smaak zorgen. Dit ga ik dus in de proefnotie’s eens goed testen.

Glas met whisky van de Glenmorangie Allta

Glenmorangie Allta Proefnotities

  • kleur: Licht goud
  • Neus: Broodachtige tonen komen goed naar voren. Vers brood, biscuit en gist. Verder komt ook het bloemige terug.
  • Smaak: Fris en romig. De whisky heeft een heel eigen smaak die grappig genoeg wat fris heeft. Munt en citrus zijn echte smaakmakers. Daarnaast heeft de Allta iets romigs. Denk aan babbelaars en karamel.
  • Afdronk: Een lange en volle afdronk met wat bittere tonen. De afdronk ontwikkeld nog flink door, neem niet te snel het volgende slokje.
Glas met whisky in mijn hand om te proeven

Deze Glenmorangie Allta is een heerlijke en toch echt andere whisky dan je van Glenmorangie gewend bent. Zo kan je heel erg goed proeven wat het verschil kan maken welke gist gebruikt word. Wie deze whisky ook wilt proeven moet wel wat dieper in de buidel tasten, want met € 99,95 is de whisky wel wat stevig geprijsd.

Glenmorangie Allta
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer