MuziekMuziek

Zelf scheren is niet moeilijk: tips om thuis te scheren

zelf thuis scheren

Zelf scheren is echt niet moeilijk. Als barbier krijg ik heel erg veel vragen over het scheren. Niet alleen via de blog maar ook bij mij in de B4men Barbershop. Tevens geef ik veel trainingen over mijn vak en ik zie vaak dat er maar  weinig mensen echt weten hoe zij het beste kunnen scheren. Tegenwoordig draait het alleen nog maar om tijd of beter gezegd, het hebben van geen tijd! We willen zo snel mogelijk al het haar van ons gezicht hebben. Scheren zonder huidirritatie gaat alleen niet samen met tijdgebrek.

Daarom geef ik jou alle tips die je nodig hebt om zelf thuis goed te kunnen scheren. 

zelf scheren zonder vervelende irritatie

Stap 1. Douche voor het scheren, maak gebruik van een hot towel of maak je huid en baardharen nat met lauwwarm water. Hierdoor kan zowel je huid als je baard alvast even weken. Het weken is belangrijk omdat je baardharen heel hard zijn. Door het warme water worden ze iets zachter. Hierdoor krijg je veel minder last van irritatie na het scheren. 

Stap 2. Het eerste product voor het scheren is een pre-shave. De pre-shave heb je in verschillende vormen. Van een crème tot een olie. Persoonlijke voorkeur zorgt ervoor welke je neemt. De één is echt niet heel veel beter dan de ander. De pre-shave is een bescherming voor je huid. Heel belangrijk dus! Het zorgt voor een laagje tussen je huid en het scheermes. Hierdoor glijdt het scheermes beter over je huid zonder de hoornlaag te beschadigen.

Scheerzeep aanbrengen

Stap 3. Het tweede product is een scheerzeep of gel. Dit gaat gewoon over de pre-shave heen. Zeep kan je aanbrengen met een kwast of met je vingers. Ook hier is persoonlijke voorkeur belangrijk. Ik ben een absolute fan van de kwast. Voor mij geeft niets een beter schuim dan een kwast. Zelf gebruik ik het liefst een scheerkwast van dassenhaar. Een dassenharen kwast is best een investering en kan tot wel 300 euro kosten. Deze scheerkwasten gaan echter makkelijk 15 jaar mee. Dan is zo’n bedrag weer eigenlijk niets. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten scheerkwasten verkrijgbaar. Laat je daarom altijd goed adviseren en ga niet meteen voor de eerste de beste scheerkwast.

TIP: wanneer ik echt weinig tijd heb, gebruik ik ook weleens alleen een pre-shave. 

Waarom gebruik je zeep? Scheerzeep is om de haren zacht en week te maken. Scheerzeep is niets meer dan water wat niet van je gezicht afvalt. Gel kan ook maar zeep van goede kwaliteit is zoveel lekkerder. (mijn persoonlijke mening) Geen schuim? Nee, gebruik liever geen schuim. In schuim zit heel veel lucht en dat is nu net wat je niet nodig hebt. Lucht maakt de huid juist droog.

Zelf scheren

Stap 4. Nu komen we bij het “echte” scheren. Scheren doe je het liefst met een safety razor. Dit mes scheert het allerbeste en ze zijn ook zeer betaalbaar. Scheer altijd eerst met de haargroei mee! Wanneer je huid gevoelig is of wanneer je veel last hebt na het scheren van irritatie’s, laat het tegen (uitscheren) scheren dan zitten. Oke, het wordt wat minder glad maar je huid blijft dan wel mooier en fijner aanvoelen.

Stap 5. Koud water! Was na het scheren je huid en baard met koud water. Hierdoor schrikt je huid, trekken de poriën samen en hierdoor krijg je veel minder last van irritatie. 

Stap 6. Hierna kan je het  scheerritueel afsluiten met een heerlijke aftershave. Gebruik voor een gevoelige huid een aftershave balm. Gebruik het liefste geen aftershave op alcoholbasis. Alchohol droogt namelijk de huid ook weer uit.

Zo zie je, scheren is echt niet heel moeilijk en kan heel erg goed pijnvrij uitgevoerd worden. Als je je maar aan de spelregels houdt.

Help een scheerwondje

Aluin is mijn redder in nood bij een scheerwondje. Aluin kost bijna niets en gaat jaren mee. Het blok is bedoeld om na het scheren over eventuele wondje te wrijven. Aluin stopt namelijk het bloeden. Het laat de eiwitten in de huid samentrekken waardoor wondjes sluiten en het bloeden stopt. Aluin legt een laagje op je huid wat antibacterieel en ontstekingsremmend werkt. Dit is tevens het oudste en beste middeltje tegen puistjes en kleine ontstekingen van de huid.

B4men Webshop

Wil je baard/scheer/haar/verzorging producten kopen? Neem dan eens een kijkje onze B4men Webshop. Hier vind je alles wat een man nodig heeft. Bij vragen of het missen van producten neem gerust contact met ons op. Wij willen er namelijk alles aan doen om je te helpen met de beste shop ervaring in de B4men Webshop.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer