MuziekMuziek

puistjes en irritatie na het scheren: hoe te voorkomen

Veel mannen hebben last van puistjes en irritatie na het scheren. Zonde en heel vaak ook echt onnodig. De meeste problemen ontstaan doordat er niet genoeg tijd genomen wordt om goed te scheren. Alles moet snel…snel….snel en dit kan juist niet met scheren. Ook het gebruik van slechte scheermesjes zorgen voor veel problemen. Ik leg je daarom graag uit hoe je puistjes en irritatie na het scheren kan voorkomen.

Puistje en irritatie na het scheren

Als je normaal gesproken een egale huid hebt, spreken we eigenlijk niet van puistjes. Het zijn namelijk niet echt puistjes maar ontstekingen van de haarzakjes ook wel ‘folliculitis’ genaamd.  Het komt voornamelijk voor bij mensen met krullend haar. De haartjes groeien dan namelijk niet netjes naar buiten maar krullen in het haarzakje of onder de huid, waardoor de bultjes ontstaan. Dit geeft dan rode scheerbultjes en een jeukend en/of irriterend gevoel. Als je regelmatig last hebt van “puistjes” na het scheren dan kan het betekenen dat je niet goed scheert of dat je gewoon pech hebt en aanleg hebt voor folliculitis.

Hoe voorkom je puistjes en irritatie na het scheren

Het allerbelangrijkste is tijd! Neem de tijd om goed te scheren en maak er geen haastklus van. Ook het gebruik van het juiste scheermes is heel belangrijk. Als je veel last hebt van irritatie na het scheren, gebruik dan een safety razor of een goede trimmer en ga dan dus niet voor helemaal gladgeschoren. De reden dat ik een safety razor adviseer, is omdat dit scheermes bestaat uit 1 scherp mes wat het echt het beste is voor je huid. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je thuis het beste kunt scheren.

Goed scheren

1. Reining je huid met en maak je gezicht nat met warm water (heb je veel de tijd, gebruik dan een hot towel)
2. Breng een pre shave aan op het gedeelte wat je wilt gaan scheren. Een pre shave bescherm je huid tegen het mes.
3. Zeep je gezicht in met een goede scheerzeep en scheerkwast of gebruik een scheerolie. Dit kan dus gewoon gebruikt worden over de pre shave. Mocht je alleen je contouren van je baard willen bijwerken, dan is het gebruik van een pre shave voldoende.
4. Begin met scheren op de wangen en scheer richting de kin. (dit is met de haargroeirichting mee) Kijk in je nek goed naar de haargroei en scheer ook daar met de haargroeirichting mee. Vergeet niet om tijdens het scheren je mes schoon te spoelen met water. Hierdoor blijft je mes mooi over de huid glijden.
5. Mocht je geen gevoelige huid hebben dan kan je na stap 4 tegen de haargroeirichting in scheren. Maak je gezicht opnieuw nat en breng een nieuwe laag scheerzeep of olie aan. Scheer nu tegen de haargroeirichting in voor een super glad scheerresultaat. Nogmaals deze stap alleen doen als je geen gevoelige huid hebt, anders krijg je dus wel last van irritatie en/of ontstekingen “puistjes”
6. Maak je gezicht schoon en gooi een plens koud water over je gezicht of leg een ijskoude handdoek over je gezicht. Hierdoor ontspant en sluit de huid, waardoor je ook weer minder last krijgt van irritatie.
7. Breng vervolgens een aftershave balm aan of een verzorgende dagcrème.
8. Heb je een baard en heb je alleen de contouren gedaan, breng dan vervolgens ook een baardolie aan.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer