MuziekMuziek

Scheren tegen of met de haargroei richting mee? Scheertips

tegen of mee scheren met de haargroei richting

Scheren tegen of met haargroei richting mee? Het is een vraag die mij als barbier heel vaak gesteld wordt. Goed scheren is voor veel mannen nog best heel lastig. Toch is het veel makkelijker dan je denkt! Goed scheren is goed luisteren naar je eigen lichaam. Jouw huid verteld je namelijk heel goed wat je wel en niet moet doen. Wij zijn echter vergeten goed te luisten naar ons lichaam en luisteren vooral naar wat ons verteld wordt door anderen. Je moet dit en je moet dat…. je moet helemaal niets!

Als iets niet goed of niet prettig voelt, moet je het vooral niet doen! Scheren is iets wat je doet op gevoel en je moet dus vooral doen wat goed voelt. Met de volgende tips zal ik je wat meer uitleg geven over het scheren van de groeirichting van je baard of lichaamshaar.

scheren tegen of met de groeirichting mee

Tegen scheren of mee scheren met de groeirichting van het haar

Wat is er nu beter…. tegen scheren of mee scheren? Op deze vraag is een heel simpel antwoord, het is maar net wat je wilt bereiken. Ga je voor 100% gladheid, dan is tegenscheren een must! Wanneer je een huid als een babybilletje wilt hebben, dan moet je wel tegen de haargroei richting in scheren. Er is namelijk geen andere manier om het zo glad met een scheermes te krijgen. Deze manier van scheren is echter ook heel heftig voor je huid en zeker niet iedere huid (sterker nog de meeste huidtypes) kunnen deze manier van scheren niet aan. Gevolg van het tegenscheren wanneer je huid hier niet tegen kan, is dat je last krijgt van roodheid, jeuk, irritatie en/of ontstekingen. Wanneer je last krijgt van één of meerdere van deze symptomen stop dan eens voor een paar weken met tegen scheren. Bekijk na twee à drie weken het resultaat van je huid en wanneer deze rustig(er) is, dan is het duidelijk…. tegenscheren is niet jouw ding!

Wat als je niet kan tegen scheren?

Oké, het is dus duidelijk. Tegenscheren is niet jouw ding. Maar wat moet je dan doen? Het is nu vooral uitzoeken wat wel bij jouw huid kan. Helemaal glad zal je scheerresultaat niet meer worden, dat moet je wel weten. Maar goed, beter iets minder glad dan rondlopen met een kapotte huid die zwaar geïrriteerd is. Daarbij kan je ook met mee scheren echt nog wel redelijk gladscheren hoor. Wanneer je huid rustig is ga je op verschillende manieren scheren. Scheer eens een paar keer alleen met de groeirichting mee. Belangrijk om te weten scheren doe je na het douchen, met een goede pre shave crème en een goed scheermes (bij voorkeur een safety razor). Na het scheren gebruik je een aftershave balm of een dag (huid) crème.

Wanneer je huid rustig blijft en je geen last meer hebt van scheerirritatie kan je voorzichtig naar de volgende stap gaan. Dit is de middenweg van het scheren, je gaat namelijk dwarsscheren. Voel goed met je vingertoppen hoe je haren groeien. Wanneer je veel weerstand voelt is dat de tegenrichting en wanneer je geen weerstand voelt is dat de meerichting. Wanneer je dwars gaat scheren zet je het mes dus dwars op de groeirichting. Je scheert dus niet mee en niet tegen de groeirichting in. Dit is een hele mooie tussen oplossing. Je zal merken dat je veel gladder scheert dan bij mee scheren. Toch scheer je de haren niet helemaal onder de huid af, wat irritatie voorkomt.

Luister naar je eigen lichaam

Wanneer het scheren goed gaat, kan je voorzichtig stappen nemen naar een gladder resultaat maar luister heel goed naar je lichaam. Wanneer het niet goed voelt en je merkt dat je huid gaat reageren, dan stop je gelijk en doe je weer een stapje terug. Scheren is nuttig maar moet ook echt wel lekker en ontspannend zijn. Het meest gladde resultaat is dus zeker niet altijd het beste resultaat dat moet je goed onthouden. Deze tips zijn heel belangrijk voor al je lichaamshaar. Iets wat op je gezicht werkt werkt ook op de rest van je lichaam. Ja het mode beeld is glad, gladder, gladst maar wanneer je de hele dag loopt te krabben of met uitslag rondloopt is zeker geen fraai gezicht. Dan maar iets meer haar. Met een goede trimmer kom je ook een heel eind. Kortom, als iets niet goed voelt is het niet goed voor jou! Luister dus naar je lichaam.

Waar kan je goede scheerproducten kopen?

Ook hier is geen goed of fout. Goede scheerproducten zijn producten die voor jou goed werken. Let wel op! Scheren is een heftige behandeling voor je huid, kies dus producten die niet te heftig zijn. Kies voor natuurlijke producten of producten die weinig tot geen alcohol bevatten. Je huid wilt na het scheren vooral hydratatie en herstellen. Hier kan je jouw producten op aanpassen. In de Webshop van B4men vind je goede scheerproducten en crèmes om je huid te herstellen en te beschermen na het scheren. Uiteraard kan ook je plaatselijke barbier je voorzien van de juiste producten.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer