MuziekMuziek

Whisky van de maand juni: Highland Park 12 YO.

Highland Park 12 yo: Een logische keus upgrade van de Highland Park 10 yo.

Over whisky’s van Highland Park  heb ik al meer geschreven. Een aantal keren betrof het hele bijzondere whisky’s van hun zoals de Freya en de Odin. Deze prachtige whisky’s hebben ook wel een prijskaartje dat niet zo maar voor iedere portemonnee geschikt is. Gelukkig heeft Highland Park ook heerlijke whisky’s die wel voor de meeste liefhebbers bereikbaar zijn. Op mijn beschrijving van de Highland park 10 yo hebben we veel positieve reacties gekregen. Vooral de prijs / kwaliteit verhouding werd als heel goed ervaren en werd door velen gezien als een mooi instapper naar de meer rokerige whisky’s. De meest voor de hand liggende opvolger van de 10 yo is de Highland Park 12 yo, een geweldig mooie premier cru single malt whisky.

Highland Park Vakmanschap en passie

Het is eigenlijk wel heel bijzonder dat op het noordelijkste puntje van de Orkney eilanden door Highland Park zulke prachtige whisky’s worden gemaakt. De weersomstandigheden zijn daar bar en boos en men moet veel moeite doen om er te ondernemen.

Dit zegt dan heel veel over het grote vakmanschap en de passie van de Master blender van Highland Park Max McFarlane en zijn team. Highland Park mout zijn gerst op een eigen moutvloer waar de gerst tijdens het drogen met de hand wordt gekeerd.

De turf die wordt gebruikt wordt gewonnen uit de oevers van Hobbister Moor, vlakbij de distilleerderij. Deze turf is soms 9000 jaar oud en verspreidt tijdens het branden weinig rook. Hierdoor komt het zo kenmerkende zoete heideaccent meer naar voren in de Highland Park whisky’s. De vaten die Highland Park voor de rijping gebruikt zijn first fill Oloroso sherryvaten. Zowel van Spaans als van Amerikaans eikenhout. Het Spaanse hout geeft kleur en fraaie, fluweelachtige fruittonen aan de whisky terwijl het Amerikaanse eiken meer vanille afgeeft.

DSC04777

De proefnotities van Highland Park 12 yo.:

Kleur: Mooie amber bruine kleur;

Geur: Bloemig, fruitig, vleugje heideturf en vanille;

Smaak: Soepel en honingachtig. Fruit van sinaasappel, rode bes, appel, ananas, vanille en zoete turf;

Afdronk: Warm en vrij lang, licht geturfd, citrusvruchten, ananas, mout, wat peper.

Zo zie je maar, de Highland Park 12 yo sluit naadloos aan op de smaken van de Highland Park 10 yo. Maar hij is veel voller en complexer. Zie het als dat de 10 yo je smaakpapillen hebben laten kennis maken met de heerlijke smaak van zoete turf gecombineerd met de fruittonen die zo kenmerkend zijn voor Highland Park en nu toe zijn aan een upgrade naar de Highland Park 12 yo.

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Nog geen 18 jaar oud? Dan geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer