ODIN DE ALVADER VAN DE NOORSE GODEN IS TERUG IN WHISKY.

Wat was het afgelopen woensdag weer een groot feest. Highland Park presenteerde de 4e editie in de Walhalla serie. Deze keer wordt de Alvader van de goden Odin geëerd met een ongeëvenaarde Schotse single malt.

Odin de Noorse oppergod

Odin de heerser van Asgaard wordt gezien als de sterkste van alle Noorse goden met een zeer complex karakter. Hij staat ook bekend als “de razende” met een enorme honger naar wijsheid. Zo zeer zelfs dat hij er één van zijn ogen voor over had om uit de Bron van Wijsheid te mogen drinken. Hierdoor verwierf hij een onmetelijke hoeveelheid kennis en inzicht.

Met het overgebleven oog dat gloeide en schitterde als de zon, is Odin een onheilspellende verschijning. Met al die kennis over Odin heeft de Master blender van Highland Park het lef gehad om met zijn team een single malt whisky te creëren die al het mooie en woeste van deze furie in zich heeft.

Highland Park Odin

Woensdag 18 februari  was de dag waarop Highland Park ambassadeur Sietse Offringa aan een klein select gezelschap deze creatie presenteerde op een voor mij nieuwe manier, namelijk met een Twitter-tasting. Het was even wennen voor mij omdat ik nog niet twitterde, maar het wende snel en Sietse laveerde ons op een uitstekende manier via Highland Park 12 yo, Dark Origins en Highland Park 18 yo naar het doel van de reis: ODIN.

Daar aangekomen waren de smaakpapillen er helemaal klaar voor om deze meedogenloze god tot ons te nemen. En wat is deze Odin verrassend. Wat een geweldig mooie 16 jaar oude single malt. Hij heeft een karakter waar je alleen maar veel respect en ontzag voor kan hebben. Groot en wijs als de god Odin. Woest en ruig als het eiland Orkney.

Odin heeft een prachtige balans tussen de kracht van wind en zee zoals die op het eiland voorkomt.  Anderzijds de zachte rokerige aroma’s die zo typerend zijn voor de gerst, die is gedroogd boven een vuur van de plaatselijke heideturf die soms wel 9000 jaar oud kan zijn.

Kortom de whiskymakers van Highland Park zijn er weer in geslaagd zichzelf te overtreffen door een goddelijke whisky te maken die de naam van de “Vader Der Goden” waardig is.

imageDe proefnotities van de Highland Park Odin:

Odin is een Schotse single malt van 16 jaar oud en heeft een alcoholpercentage van 55,8%.

Kleur: Mooi glanzend goud;

Neus: Intens, temperamentvol, kruidig, kaneel, nootmuskaat, geroosterde walnoten, iets turf en een vleugje rook.

Smaak: Met een zachte explosie in de mond ontvouwt zich het complexe karakter van deze Odin. De lagen zoet-zachte turf omhullen een wijsheid van duizenden jaren met prachtige smaken van het eikenhout, geroosterde walnoten en kruiden.

Afdronk: De fijne iets zoete smaak van de sherryvaten, de smaken van pruimen en rijp fruit verdwijnen in het donker terwijl het turfvuur nagloeit in een rokerige finale.

Odin zit in een zwarte fles en net als zijn voorgangers van de Walhalla serie, Thor, Loki en Freya staat hij in een houten frame met de contouren van een traditioneel Vikingschip. Odin is er in een gelimiteerde oplage, dus wees er snel bij, want deze god is een geschenk voor de mensheid.

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

Nog geen 18? Dan géén alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer