Whisky van de maand november: The Macallan Fine Oak 12 y.o.

Pas geleden heeft The Macallan Gold als whisky van de maand op de blog gestaan. Deze Macallan heeft mij toen enorm verrast en nu is het de beurt aan The Macallan Fine Oak 12 y.o.. Krijgt deze whisky dit ook voor elkaar?

pa312011

The Macallan Fine Oak 12 y.o.

Dit is een totaal andere whisky dan de vorige. The Macallan Gold was een instap en opstap naar de betere Macallan’s. Dit is echt één van die betere Macallan’s. The Macallan Fine Oak wordt op een heel uitzonderlijke manier gelagerd. Het is inmiddels niet heel bijzonder meer wanneer een whisky op twee verschillende vaten heeft gelegen, deze Macallan heeft echter op drie verschillende vaten gelegen. Dit is bijzonder en zie je niet veel. De Fine Oak 12 heeft op Europees houten vaten gelegen, die eerst zijn gebruikt voor sherry. Het tweede vat is van Amerikaans eiken, wat ook sherry heeft gehad. Als laatste vat is er Amerikaans eiken gebruikt waar eerst een bourbon in heeft gezeten. Het resultaat is een bijzonder zachte maar zeer complexe whisky.

pa312013pa312014

Proefnotities van The Macallan Fine Oak 12 y.o.

Kleur: Licht amberkleurig

Neus: Complex, met veel licht fruit zoals peer, appel en abrikoos. Ook vanille is goed terug te vinden en bijzonder zijn de geuren van gemaaid gras. Dit geeft de whisky een aparte frisheid

Smaak: Sprankelend en jeugdig bij binnenkost in de mond. De whisky is alles behalve agressief. De smaken van peer en hout krijgen een spannende twist door de kruidige ondertoon die zich mengt in het geheel. Het geeft de Macallan een hele mooie complexe smaak, die een heel spannende balans heeft.

Afdronk: Lang en zoet. Waar de eerste smaken een lekkere frisheid hebben, is de afdronk juist zoet en intens. Het geeft de complexiteit van deze whisky de perfecte finish.

pa312015

 

Deze Macallan Fine Oak 12 y.o. heeft mij bewezen dat minder ruig en complex ook heel erg lekker kan zijn. Ik ga normaal voor temperamentvolle whisky’s met veel pit. Dat heeft deze whisky duidelijk minder, hier moet je het zoeken in verfijning en een perfecte balans. Ik kan deze whisky aanbevelen op een mooie zachte winteravond na een uitgebreide maaltijd.

Proost op een mooie avond 😉

Jan Willem Huffmeijer

pa312018

Nog geen 18 dan geen alcohol. Wel 18 drink dan met mate.

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer