MuziekMuziek

De Mazda CX 30, Autoreview B4men Spanje

Mazda CX 30 samen met Jan Willem Huffmeijer op de foto voor een dikke villa in Spanje

De Mazda CX 30 getest in Spanje. Het was weer eens zover, ik mocht een mooie trip maken. Ditmaal in een nieuwe Mazda en dit maakt mij sowieso nieuwsgierig. Ik en Mazda kunnen elkaar goed vinden en ik ben dus heel benieuwd of wij deze relatie zo door kunnen zetten. Dus ik het vliegtuig in en Vamos op naar Spanje!

De Mazda CX 30 Autoreview

Aangekomen in Spanje kregen wij op het vliegveld de auto’s uitgereikt. Voor mij stond er een mooie rode Mazda CX 30 2.0 benzine Skyactiv-G 122 te wachten. Ik ben gelijk in de auto gesprongen en ben het Spaanse landschap in gereden. Natuurlijk is het even wennen aan een nieuwe auto maar ik had al snel mijn draai gevonden in de auto. Na een kleine 100 km heb ik de auto even aan de kant gezet en ben ik hem eens goed gaan bekijken. Voordat ik verder ga met de review, is het belangrijk te weten dat ik een Mazda fan ben. Ik heb drie jaar geleden op het punt gestaan om er één te kopen. Echter was er voor mijn gezin niet echt de ideale auto beschikbaar. Voor ons is de Mazda CX 3 is echt een top auto maar te klein. De Mazda CX 5 is net te groot, te duur en te hoog qua instap voor mijn hond. De Mazda 6 vond Marie Louise echt een stapje te groot. Dus misschien wordt deze Mazda CX 30 nu wel een schot in de roos. Deze review is dus alles behalve objectief, ik zit echt met heel veel enthousiasme in de Mazda….. wordt dit hem dan?

De Mazda CX 30 links voor aanzicht

Is dit de Mazda voor mijn gezin?

Eenmaal aangekomen op een rustig plaatsje, kan ik de auto eens goed inspecteren. Na een paar rondjes om de auto valt het mij op dat ik mijn enthousiasme een beetje kwijt ben. Hoe kan dat nou, waarom voel ik dit bij de Mazda CX 30? De auto is heel mooi, rijd geweldig en toch is er iets wat mijn enthousiasme tempert. Na het maken van een paar mooie foto’s rijd ik weer door. Hoe komt het toch dat de auto mij niet weet te pakken? Opeens heb ik het. Ik ben teleurgesteld omdat ik had gehoopt dat dit mijn volgende auto zou gaan worden. De Mazda CX 30 is in de markt gezet als de schakel tussen de CX 3 en de CX 5. Hij is alleen naar mijn zin en verwachting iets te veel tegen de CX 3 gezet in plaats van naar de CX 5 getrokken. Dit maakt de auto voor mij als gezin weer helaas net te klein. Twee kinderen, twee volwassenen en een grote hond, dat gaat de Mazda CX 30 niet trekken. Ik moet mijn persoonlijke teleurstelling opzij zetten en even opschakelen, zodat ik de auto weer objectief kan beoordelen. Want hij verdient het om een goede en eerlijke review te krijgen.

De dikke neus van de Mazda

De Mazda Skyactiv-X motor gereden in Spanje

Naast een nieuw model heeft Mazda ook een nieuwe motor geïntroduceerd, de Skyactiv-X. Deze motor moet de beste eigenschappen van een benzine en diesel motor combineren. Het gaat wel echt om een benzine motor maar dan met een ander soort ontsteking. Normaal heeft een benzinemotor een bougieontsteking, echter maakt de de Skyactiv-X motor gebruik van een compressieontsteking die we normaal uit een dieselmotor kennen. Het resultaat is een krachtige motor die veel koppel heeft en toch zuinig is. Het grootste verschil met een “gewone” motor is dat hij een heel stuk stiller is. Verder voelt hij heel goed en gewoon. Dit klinkt misschien niet als een compliment maar dit is het wel!! De Skyactiv-X is best bijzonder maar moet juist heel gewoon voelen. Voor mij is deze motor ook echt wel de enige juiste motor voor de Mazda CX 30. Ik vond de Mazda CX 30 met de Skyactiv-G 122 motor echt wel een beetje krap in zijn vermogen. Het is prima en genoeg voor wie zuinig wil rijden en niet te veel bijtelling wil hebben. Echter wil je iets meer beleving en sportiever rijden dan zou ik de Skyactiv-X aanbevelen.

Het interieur van de Mazda CX 30

De Mazda CX 30 is misschien wel de meest echte Mazda ever! Hoe bedoel ik dat? Mazda heeft als motto dat zij je als rijder één wil laten worden met de auto. Dit is met het interieur van de Mazda CX 30 echt heel duidelijk geworden. Alles in de cockpit van de auto is op de rijder gericht en het stuur en dashboard zitten precies in het midden. Dit voelt heel prettig en heel vertrouwd. Het maakt dat je alles heel makkelijk en instinctief kan vinden in de auto. Dit is iets waar echt heel veel merken nog iets van kunnen leren. De auto heeft voor de bestuurder en de bijrijder heel veel ruimte. Door het doorgetrokken middenconsole krijg je nog meer het gevoel van ruimte en het gevoel dat je wordt omsloten door de auto. Op de achterbank is er veel beenruimte voor de passagiers, echter is de hoogte wel wat beperkt. Voor kinderen of kleinkinderen is het ruim voldoende maar voor volwassenen kan het wat krap voelen. De achterbak heeft veel vloeroppervlak, echter mist hij wat hoogte dus voor die grote hond van ons 😉

Mijn conclusie na het rijden met de Mazda

Oké, het is niet mijn volgende gezinsauto, toch maakt het de auto niet minder goed. Ik denk alleen dat de auto voor veel mensen eerder een vervanging van de CX 3 zal worden en niet het gehoopte (door mij) tussenmodel zal zijn. Zijn er ook minpuntjes aan de Mazda? Ja hoor, die zijn er ook. Ik vind de auto met het vele plastic op de onderkant niet heel mooi. Het moet de auto een stoere en hogere uitstraling geven maar ik vind het persoonlijk alleen maar goedkoop ogen. Ook het motorvermogen van de Skyactiv-G 122 vind ik persoonlijk wat weinig voor de Mazda CX 30. Ik denk dat deze Mazda CX 30 de ideale auto zal worden voor mensen van wat hogere leeftijd. Het is een stoere auto met een hogere instap, veel ruimte en heel veel comfort. Er is genoeg ruimte voor de boodschappen en de kleinkinderen. De Mazda is met een prijskaartje va € 29.990,- (dit is met de Skyactiv-G) namelijk voor veel jonge mensen misschien iets aan de hoge kant. Ik persoonlijk ben en blijf een Mazda fan en vind dat Mazda in Nederland een betere positie verdient dan het momenteel heeft. Ik wacht gewoon op het volgende model wat misschien wel een schot in de roos zal.

Jan Willem Huffmeijer met de CX 30
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer