MuziekMuziek

Whisky van de maand: Ardbeg An Oa

Iedere whisky is met zorg er liefde gemaakt en daar moet dus van genoten worden. Hoe is niet aan mij, geniet van je whisky zoals jij het wilt! Een rokerige whisky is niet de meest toegankelijke drank voor veel mensen, het is een liefhebbers drank. De jonge generatie drinkers heeft een veel ruimere keus aan verschillende whisky’s dan de oudere drinkers vroeger hebben gehad. Voorheen was er de jonge Schotse whisky of Amerikaanse zoete whiskey. Iedereen snapt dat het dan een stuk lastiger wordt om dan de overstap te maken naar de krachtige en intense rokerige whisky. Ik denk dat dit de meest logische verklaring is waarom de jonge generatie mannen meer open staat voor een rokerige whisky. Wanneer je wilt starten met rokerige whisky is het belangrijk het rustig op te bouwen. Begin met zachtere whisky’s die niet te hoog zijn in alcohol.  Oudere whisky’s van nature al wat zachter, je krijgt dan wel een mooie rooksmaak maar niet gelijk een mond die in de brand staat. Kortom, er is heel erg veel om mee te experimenteren. Neem de tijd hiervoor en vergeet niet dat iedere whisky zijn eigen karakter heeft. Vind je die ene rokerige whisky niet lekker, dan wil dat niet zeggen dat je helemaal niet van rokerige whisky’s houdt.

ARDBEG AN OA

 

Ardbeg An Oa, spreek je uit als ‘en oh’ is geïnspireerd op de Mull of Oa. Mull of Oa is het meest ongetemde gedeelte van het Schotse eiland Islay en is al ruim 200 jaar de thuisbasis van de Ultimate Islay Malt. De Ardbeg An Oa is de eerste permanente toevoeging aan het assortiment van Ardbeg in bijna 10 jaar, naast de Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Ten en de Ardbeg Corryvreckan. De An Oa is een single malt whisky met een heerlijke complexe smaak die zacht is zonder zijn rokerige karakter te verliezen. In het grote *Ardbeg Gathering Vat – speciaal gecreëerd uit Frans eikenhout – ontstaat Ardbeg An Oa. De whisky is gerijpt op een combinatie van Virgin Oak, Pedro Ximenez en Ex bourbon vaten. 

PROEFNOTITIES ARDBEG AN OA

kleur: Een licht gouden kleur
neus: De geurtonen die mij gelijk opvallen zijn zoet, denk hierbij aan toffee,chocolade en vanille. Ook donkere geuren komen erg naar voren geuren zoals koffie, tabak, teer en venkelzaad. Verder ontdek ik citrusachtige geuren als sinaasappel en limoen.
smaak: Een fluweel zachte doch volle whisky. Het eerste wat opvalt zijn de zoetere smaken maar al snel proef je meer pit en komt zijn rokerige karakter naar voren.
afdronk: De Ardbeg An Oa blijft lang je mond plezieren. Ook nu weer is hij zacht en intens tegelijk. 

GATHERING ROOM

De Gathering Room, in een voormalige graanopslag van Ardbeg, is speciaal ontworpen voor het ‘Ardbeg Gathering’ vat. Het Frans eikenhouten vat maakt het mogelijk om whisky’s uit verschillende vaten samen te brengen. De magische tand der tijd vormt ze samen tot een ronde whisky met hoge complexiteit. De techniek die de ronde smaak garandeert kent een eeuwenoude traditie, waarbij verschillende whisky’s uit verschillende vaten geblend worden. Met een intrigerend eindresultaat. 

De Ardbeg An Oa is vanaf deze maand (september 2017) verkrijgbaar bij de betere slijterij zowel online als in de winkel. De advies verkoopprijs is 69,95.

DEZE ARTIKELEN OP B4MEN VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Best BBQ Snack: Kippenvleugels in Laphroaig Select en Cola!

Voor het eerst whisky drinken, waar moet je op letten.

ARDBEG HAAR TREKT EEN ROOKGORIJN OP IN EEN AMSTERDAMSE WHISKYBAR.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer