MuziekMuziek

GLENFIDDICH EXPERIMENTAL 3: GLENFIDDICH WINTER STORM.

Glenfiddich lanceerde vorige week zijn nieuwste special edition single malt whisky in de Experimental Series de Glenfiddich WINTER STORM, en B4men was daarbij natuurlijk. In een klein gezelschap zette brand ambassador Tony van Rooijen deze prachtige whisky in het licht. De mensen van mediabureau MediaXplain hadden in Amsterdam een hele leuke locatie gevonden en rond de introductie van Winter Storm maakte top kok Wilco van uw chef-kok thuis een aantal heerlijke gerechten die paste bij de verschillende Glenfiddich single malt whisky’s.

Glenfiddich Winter Storm: Buiten de lijntjes durven denken.

Dankzij mensen die de gebaande paden af durven gaan en vrij kunnen denken ontstaan heel vaak prachtige dingen. Zo ook bij Glenfiddich. De familie Grant heeft vanaf het begin van hun bedrijf een eigen koers gevaren ook al verklaarde iedereen hen voor gek. Deze houding heeft hen geen windeieren gelegd en toen later in 1963 de achterkleinzoon van William Grant Sandy Grant Gordon met een koffer vol flessen Glenfiddich “Single Malt Scots whisky” de wereld inging opende hij hiermee een hele nieuw wereld voor de whiskystokerijen in Schotland. Dit had nog nooit iemand gedaan en dan nog wel met alleen single malt whisky. Bijna alle Schotse whisky verdween tot dan in blended whisky.

Blijven experimenteren.

Bij Glenfiddich is het een traditie gebleven om te blijven experimenteren om zo hele bijzondere whisky’s te maken. Ook de huidige Malt Master, Brian Kinsman durft “buiten de lijntjes te kleuren”. Zo ontstond een paar jaar geleden het Glenfiddich Experimental Project. Inmiddels hebben twee bijzondere whisky’s in deze serie het levenslicht gezien en daar hebben wij op deze plek ook de nodige aandacht aan geschonken. Het zijn Glenfiddich IPA, waarbij de single malt whisky is gefinisht in India Pale Ale biervaten. En voor de tweede in de serie stuurde Brian Kinsman de twintig brand ambassadors het warehouse in met de opdracht het vat met hun favoriete whisky aan te wijzen. Van die twintig heel verschillende malts die rijpte in heel verschillende vaten maakte Brian Glenfiddich Project XX. (Twenty)

Whiskyexperiment nummer 3.

En dan nu nummer drie in de serie. Hiervoor ging Brian in Canada in een nacht met 10 graden vorst druiven plukken in de wijngaard van het Peller Estate. Hier maakt Craig McDonald zijn wereldberoemde ijswijn van druiven die tot de eerste nachtvorst aan de stokken zijn blijven hangen. Hierdoor drogen de druiven flink in en ontwikkelen de suikers optimaal daardoor is het sap zoet en stroperig. Als dit dan in eiken vaten wordt gerijpt krijg je een prachtige dessertwijn. Kinsman kwam op het idee om in de gebruikte vaten van de ijswijn whisky te rijpen en liet een aantal van die vaten naar Schotland komen. Brian probeerde het uit met verschillende Glenfiddich single malts, maar met de 21-jarige Glenfiddich was het bingo.

Het resultaat van de Glenfiddich Winter Storm

Een prachtige single malt whisky met een wat zoet maar ook krachtig karakter. De tonen van snoep, eikenhout, tropisch fruit én ijswijn maken deze whisky zeer bijzonder. “Het is een buitengewone combinatie van de warme ziel van Glenfiddich single malt whisky en de steenkoude kracht van ijswijn”. McDonald had het niet mooier kunnen zeggen.

Beperkte oplage Glenfiddich Winter Storm

In tegenstelling tot IPA en Project XX is deze Glenfiddich Winter Storm niet reproduceerbaar. Voor Nederland zijn slechts 190 flessen beschikbaar en daardoor alleen verkrijgbaar bij een whisky speciaalzaak. De prijs bedraagt € 199,- per fles. Eigenlijk geen geld voor zo’n bijzondere whisky die is ontstaan door passie en innovatie te combineren met bijzondere samenwerkingen.

Slainte!

Jos Huffmeijer voor B4men.

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol. Geniet maar drink met mate.

Foto’s Food & More Photography en b4men.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer