MuziekMuziek

Scheren zonder irritatie? B4men legt uit hoe!

Als barbier krijg ik heel erg veel vragen over het scheren. Ik geef veel trainingen door het hele land binnen mijn vak en ik zie vaak dat er maar heel weinig mensen echt weten hoe zij het best kunnen scheren. Het draait tegenwoordig alleen nog maar om tijd of beter gezegd geen tijd. We willen zo snel mogelijk al het haar van ons gezicht hebben. Scheren zonder irritatie gaat niet samen met tijdgebrek. Dus ik geef jou alle tips die je nodig hebt maar zelf moet je hier tijd en goed gereedschap aan toevoegen en dan kan ook jij pijnloos scheren.

image002

Het scheerritueel, zo kan je scheren zonder irritatie.

  • Stap 1. Douchen voor het scheren: Zo kan je huid en haren alvast even weken. Het weken is belangrijk omdat je baardharen heel hard zijn en met warm water krijg je ze zachter, dat geeft uiteindelijk veel minder irritatie.
  • Stap 2. Het eerste product voor het scheren is een pre-shave. De pre-shave heb je in verschillende vormen, van creme tot olie. Persoonlijke voorkeur zorgt ervoor welke je neemt, de één is echt niet heel veel beter dan de ander. De pre-shave is een bescherming voor je huid!! heel belangrijk dus. Het zorgt voor een laagje tussen je huid en het mes, zo glijd het mes beter over de huid zonder de hoornlaag te beschadigen.
  • Stap 3. Het tweede product is een scheerzeep of gel. Dit gaat gewoon over de pre-shave heen. Zeep kan je opbrengen met een kwast of met je vingers, ook hier is persoonlijke voorkeur belangrijk. Ik ben een absolute fan van de kwast!! Voor mij geeft niets beter schuim dan een kwast(dassenhaar) en het brengt lekkerder aan. Een dassenharen kwast is best een investering, €50 tot €300 kunnen ze kosten. De kwasten gaan echter makkelijk 15 jaar mee en dan is zo’n bedrag weer eigenlijk niets. Waarom gebruik je zeep? Scheerzeep is om de haren zacht en week te maken, scheerzeep is niets meer dan water wat niet van je gezicht afvalt. Gel kan ook, maar zeep van goede kwaliteit is zoveel lekkerder.(mijn persoonlijke mening) Geen schuim?? Nee, gebruik geen schuim. In schuim zit heel veel lucht en dat is nu net wat je niet nodig hebt, dat maakt de huid juist droog.
  • Stap 4. Nu komen we bij het scheren. Scheren doe je het liefst met een safety razor. Dit mes scheert het allerbest en ze zijn zeer betaalbaar. Scheer altijd eerst met de haargroei mee! Wanneer je huid gevoelig is of wanneer je veel last hebt na het scheren van irritatie’s laat het tegen (uitscheren) scheren dan zitten. Oke, het wordt wat minder glad maar je huid blijft dan wel mooier en lekkerder aanvoelen.
  • Stap 5. Aluin is mijn nummer één truc tegen irritatie. Het kost niets en gaat jaren mee. Gebruik na het scheren een groot aluinblok en geen staafjes. De staafjes zijn geconcentreerd en zijn bedoelt om bloed te stelpen. Het blok is bedoeld om na het scheren over de huid te wrijven, op deze manier sluit je de huid en leg je een laagje op de huid wat antibacterieel en ontstekingsremmend werkt. Dit is het oudste en beste middeltjes tegen puistjes en kleine ontstekingen van de huid.
  • Stap 6. Hierna kun je het ritueel afsluiten met een heerlijke aftershave. Gebruik voor een gevoelige huid een aftershave balm en geen aftershave op alcoholbasis.

Scheren is niet heel moeilijk en kan heel erg goed pijnvrij uitgevoerd worden. Als je jezelf maar aan de spelregels houdt.

Scheren zonder irritatie uitgelegd door B4men:

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer