MuziekMuziek

Patrón Tequila, vanaf nu geniet ik van Tequila.

Tequila de drank met de slechtste reputatie. Jammer, want dat verdient deze mooie spirit absoluut niet!! Waar gaat het fout??? Tja, iedereen kent die avonden wel met een stel vrienden op pad en iedereen heeft eigenlijk al genoeg of net te veel alcohol op, wanneer plots iemand voorstelt om dan maar een paar shotjes tequila te nemen. De volgende dag wordt je wakker met een zwaar hoofd, een droge mond en nog maar een vage herinnering van de avond ervoor. Kortom een zware kater! Natuurlijk kan deze kater nooit het gevolg zijn van die 15 bier en 5 baco, nee het ging mis bij de tequila…dus die krijgt de schuld. Nadeel, niemand kijkt daardoor nog naar tequila om….hierdoor missen zoveel mensen de schoonheid van deze stoere en mooie drank!

tequila

Tequila is lekker!

Tequila is een soort naam en naast heel veel soorten merken heb je ook verschillende tequila. Nee geen smaakjes, net als met bijvoorbeeld whisky mag er in de tequila niets worden toegevoegd. De controle op de tequila is streng. Dat is wat anders dan bij het wildere broertje van de tequila…de mescal! Tequila is dus een zuiver product. De verschillen zitten in de bewerking van de tequila. Tequila mag bijvoorbeeld direct na het destilleren op de fles gedaan worden, maar ook kan er voor worden gekozen om de tequila op hout te leggen en te laten rijpen. Door het laten rijpen op hout zal ook het product verkleuren van transparant naar geel of zelfs bruin. Door het extreme klimaat in Mexico kan de tequila niet veel langer dan 3 jaar op hout liggen. Dat heeft te maken met de grote verschillen tussen warm en koud. Een houten vat werkt daardoor enorm, dat is juist heel goed want een goede uitwisseling tussen het product en de lucht geeft het product een intense smaak. Het probleem is alleen dat het product in het vat daardoor ook verdampt, gevolg is dat wanneer ze het veel langer op het hout laten liggen er gewoon niets meer overblijft.

acave 1

acave

Het ruige verhaal van de Tequila

Mexico is een ruig land en daardoor lijkt alles wat daar vandaan komt ook ruiger. Smaken zijn pittiger, de mensen temperamentvoller en de drank sterker. Tequila wordt gemaakt van de agave plant of eigenlijk uit de wortel van de plant. Voor de tequila gebruiken ze alleen de beste…de blauwe agave. Deze agave houd echter van een extreem klimaat, overdag 50 graden en nachten van onder het vriespunt. De plant zelf heeft minimaal 8 jaar nodig voordat hij geschikt is om te oogsten, deze natuurlijke rijping geeft dus al een bijzondere en intense smaak. De oogst is ook een heel heftig en gevaarlijke klus. De plant heeft grote stekelvormige bladeren die moeten worden verwijdert om de plant te kunnen gebruiken voor de tequila. Dit kappen van de bladeren is zwaar en gevaarlijk werk. De manen die dit werk willen doen hebben veel aanzien en worden rijkelijk beloond voor dit zware werk. Na de kap blijft de wortel over, deze wordt gekookt om het zoete sap vrij te krijgen waarmee ze kunnen destilleren.

acave 2

acave 3

Mijn Patrón Añejo Tequila

 

Zoals jullie hebben lezen zijn er verschillende tequila’s, de fles die ik heb gekregen is een Añejo, deze is ouder en heeft op hout gerijpt. Heel belangrijk voor het drinken van tequila is eerst alle vooroordelen overboord zetten en dan met een open vizier te proeven. Geloof mij dat je verast zult worden! Deze drank vindt je lekker of niet, maar deze drank heeft niets te maken met wat jouw herinnering was van dat drankje wat je met je vrienden achterover gooide met zout en citroen. Patrón Tequila is een kwalitatief heel hoogstaande tequila. Bij Patrón is het hele productieproces nog handmatig tot zelfs de glazen fles aan toe. De passie voor dit product proef je zeker terug en het zal jou ook zeker weten te vangen.

image

Patrón Añejo Tequila proefnotities:

Kleur: wit/geel

Geur: de geur is bijzonder, de tequila heeft duidelijk twee gezichten. De eerste neus is pittig, veel hout en rook. De tweede neus is juist zacht en zoet met geuren als rozijnen en vanille.

Smaak: de smaak heeft beide gezichten van de geur, verassend is de samensmelting in de mond van deze combinatie. De complexe smaak wordt nog meer onderstreept door een vleugje meloen.

Afdronk: De kracht van het hout wint het in de afdronk, heerlijke volle lange smaak van vanille en rozijnen met een kick van het rokerige er nog door heen.

image

Patrón Añejo Conclusie

Het vooroordeel over tequila was bij mij niet anders dan bij vele anderen, hoe verassend is het dan dat een spirit je zo kan verbazen. Alles waar je aan denkt bij Mexico zit in deze drank, temperament, ruigheid, sexyness, zwoel en liefde. Voor mij is deze drank echt een blijvertje in mijn drankkast en zal ik mijn vrienden zeker eens verassen met deze heel bijzondere spirit.

Salud amigos

Jan Willem Huffmeijer

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig naar andere mooie verhalen over drank:

spirits is het algemeen klik hier

whisky leren drinken klik hier

whisky van de maand klik hier

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer