MuziekMuziek

Whisky leren drinken.

Whisky leren drinken.

Dat je whisky zal moet leren drinken is zeker waar, whisky heeft net als andere sterke dranken een hoog alcoholpercentage waar je aan moet wennen. Maar ook de smaak van whisky is zeer uitgesproken. Allereerst wil ik benadrukken dat over smaak niet te twisten valt en dat ze erg van elkaar kunnen verschillen. Van iets wat ik erg lekker vind zou jij kunnen gruwelen.

Prijs zegt niets over smaak.

Ik hoor nog te vaak mensen zeggen dat ze whisky alleen lekker vinden als hij duur is. Maar de prijs van de whisky zegt helemaal niets over de smaak. Wel zegt de prijs iets over de oudheid en de oplage van de whisky. Ikzelf heb hele dure whisky’s gedronken die ik echt niet lekker vond. Het leuke van whisky is de diversiteit in verschillende landen, smaken en destilleerprocessen. Maar hoe leer je nu een whisky drinken.

Voordat je gaat drinken

Er is oneindig veel geschreven over whisky.Voordat je gaat proeven en op zoek gaat naar de smaak die bij je past lees je eerst eens in wat whisky nu precies is en hoe het wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je al op een andere manier gaat kijken naar de whisky. Als je leest hoeveel moeite en traditie achter dit product zit dan ervaar je de eerste smaken alweer heel anders. Het mooie van het lezen is dat je ook kan zien dat er verschillende manieren zijn waarop een whisky zijn smaak krijgt. Voor mij belangrijke verschillen zijn ‘zacht, zoet, medicinaal, sterk  en rokerig’.  Dit is een belangrijk rijtje want om te beginnen met whisky is het belangrijk dat je van deze whisky’s iets te proeven krijgt of juist niet als je al weet waar je smaak naar toe gaat. Van veel merken hebben kleine (35cl.) flessen die je de mogelijkheid geven om ze te leren kennen.

 

Begin niet te zwaar

Eigenlijk spreekt het voor zich dat je rustig zal moeten beginnen. Kies eerst voor een zachte whisky en als je van zoet houdt is ook dit een goede optie omdat de zoete whisky’s iets toegankelijker zijn. Zoet is trouwens niet zo zoet als suiker maar de smaak gaat meer richting vanille, honing en toffee. De meest heftige smaak is die van de rokerige whisky, hier moet je van houden en dit moet je zeker leren waarderen. Ikzelf geef niet de voorkeur aan dit type whisky, maar in combinatie met een bepaald gerecht kan deze whisky juist heel lekker zijn. Ook dit is heel belangrijk bij het leren en ontdekken van je smaak, wanneer een smaak je in het begin niet zo lekker lijkt probeer deze smaak later dan nog eens misschien ben je alweer meer van deze smaak gaan houden. Uitgeleerd ben je nooit.

 

Ga eens naar een whiskyfestival. Op een whiskyfestival kan je voor een klein bedrag heel veel verschillende soorten whisky’s en merken leren kennen. Zelf ben ik afgelopen november in Den Haag geweest, voor het artikel klik hier.

 

Een paar mooi festivals voor dit jaar zijn:

– Whisky Weekend  Amsterdam 17/18 januari http://www.whiskyamsterdam.nl/

– Whisky festival Gent  8/9 maart http://whiskyfestival.be/

– Whisky in Leiden 12 april http://www.whiskyinleiden.nl/

– Whisky festival Den Haag 14/15/16 november http://www.whiskyfestival.nl/denhaag/index.php

Ook andere festivals zijn zeer leuk en interessant maar deze staan bij mij op de lijst.

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer