MuziekMuziek

Rum, verwarmende drank voor koude avonden

De avonden beginnen nu echt kouder te worden en wat is er dan lekkerder dan een goede sigaar en een heerlijke rum. Vorig jaar hoorde je nog bijna niemand over deze drank maar dit begint langzaamaan gelukkig te veranderen.

De geschiedenis van rum

Ik heb al vaker geschreven dat dranken en de manier waarop wij ze drinken ook trendgevoelig zijn. De meeste van ons kennen wel een “bacootje”, dit is denk ik één van de meest bekende mixen. De baco is gebaseerd op de Cubaanse cocktail de Cuba Libre, een mix van witte rum met cola en limoen. Het is ontstaan toen Amerika Cuba bevrijden van de Spaanse onderdrukkers. Echter is de wereld van deze mooie drank veel meer dan een baco drinken in de kroeg.

Rum is de verzamelnaam voor een rietsuiker destillaat. Waar wij in Europa alles hebben vastgelegd als het gaat om drank, tot vaak de steel aan toe, is dat voor deze drank wel anders. Rum wordt geproduceerd in landen waar rietsuiker teelt is. De grondstof is vaak melasse, dit is het bijproduct van rietsuiker, echter word er ook weleens rietsuiker siroop of rietsuiker sap gebruikt. Doordat er zo weinig is vastgelegd heeft rum een beetje een rebels karakter.(dit past ook wel bij mij 😉 ) Het rebelse karakter komt ook uit de tijd van de VOC toen deze drank veel door piraten gedronken werd.

Goed om te weten is dat wij als Nederland echt een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding over de wereld. Het is alleen niet meteen iets om heel trots op te zijn maar tijdens de tijd van de VOC hebben wij door de slavernij deze drank over heel de wereld verspreid en beroemd gemaakt. De slaven hebben de moderne rum uitgevonden. Door het rietsuikersap te laten fermenteren ontstaat er alcohol. Dit is de basis om mee te gaan destilleren ofwel het maken van rum.

Verschil tussen witte rum en bruine rum

De basis van beide is hetzelfde. Het grote verschil is dat de bruine variant een rijping op hout heeft gehad. De kleur wordt bepaald door de tijd van rijping, hoe langer het rijpt hoe donkerder de kleur. Ook de mate waarin de vaten zijn gebrand kan bepalend zijn voor de kleur. De kleur kan tevens wat intenser gemaakt worden met karamel. Witte rum kan ook een rijping hebben gehad maar dat doen ze dan in stalen vaten. De witte jongere drank wordt eigenlijk niet puur gedronken maar word in cocktails verwerkt. De bruine rum heeft een heel andere smaak en kan ook heel goed puur gedronken worden of worden gebruikt in de beter cocktails. De echt oudere rum drink je uiteraard puur. Laat je echter niet misleiden door de leeftijd. Als whisky of cognac liefhebber ben je gewend om naar leeftijd te kijken en hoe ouder de leeftijd hoe beter de whisky. Bij deze drank is dat over het algemeen ook wel zo, maar waarbij whisky of cognac het jongste bestanddeel op de fles staat is dat bij rum anders. Hierbij mogen ze het oudste bestandsdeel op de fles zetten en dit kan voor verwarring zorgen als je dit niet weet.

diverse soorten rum
Een aantal van mijn favoriete rums
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Unsupported request - method type: get
Written by Jan Willem Huffmeijer