MuziekMuziek

Alles over Tequila, de spirit van Mexico!

tequila super lekker om te drinken

Tequila, de nationale Tots van Mexico! Deze drank is veel meer dan een basisingrediënt voor Margarita’s of Mojito’s. Deze bijzondere sterke drank is met zijn rijke geschiedenis als de ziel van Mexico. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van tequila. We leren alles van de oorsprong tot de productiemethoden. Welke verschillende soorten er beschikbaar zijn voor de ware liefhebber.

De geschiedenis van tequila

De geschiedenis van tequila gaat terug tot de 16e eeuw. Het begon toen de Spanjaarden het distilleren naar Mexico brachten. De Azteken maakten toen al een gefermenteerde drank, genaamd pulque. Deze pulque werd gemaakt van de agaveplant. Het was na de komst van de Spanjaarden dat dit proces werd verfijnd. Deze pulque werd de basis om tequila te produceren.

De blauwe agave: het hart van tequila

Tequila wordt uitsluitend geproduceerd uit de blauwe agaveplant, Agave tequilana Weber. De wetgeving in Mexico staat het niet toe om een andere agave plant te gebruiken voor het maken van de drank. De blauwe agave plant groeit voornamelijk in de regio rond de stad Tequila in de Mexicaanse staat Jalisco. De omstandigheden voor de groei van de blauwe agave zijn in deze regio optimaal. De vulkanische grond en het semi-aride klimaat zijn ideaal voor de blauwe agave en een goede tequila.

Productieproces

Het productieproces van tequila is nauwgezet en arbeidsintensief. Het begint met het oogsten van de agave, een proces dat bekend staat als ‘jima’. Jimadores zijn ervaren agaveoogsters. Zij verwijderen de lange, stekelige bladeren van de plant. Dit doen ze om het hart, of piña, bloot te leggen. De piñas worden vervolgens gekookt om de suikers om te zetten in fermentatiebare vorm. Na het koken worden de piñas fijngemalen of geplet om het agavesap, of mosto, te extraheren. Het sap wordt gefermenteerd en vervolgens gedistilleerd, meestal twee keer, om tequila te verkrijgen.

Classificatie van tequila

Er zijn verschillende soorten tequila, geclassificeerd op basis van de rijpingstijd en het rijpingsproces:

a. Blanco of Plata (wit of zilver): De spirit wordt onmiddellijk na distillatie gebotteld of tot maximaal 2 maanden opgeslagen in roestvrijstalen of neutrale eiken vaten. Blanco tequila heeft een heldere, scherpe smaak die de essentie van de agave goed weergeeft.

b. Reposado (gerijpt): Reposado wordt gedurende 2 tot 12 maanden gerijpt in eiken vaten. Dit rijpingsproces zorgt voor een zachtere, complexere smaak en een licht goudkleurige tint. Reposado is populair bij zowel kenners als casual drinkers.

c. Añejo (oud): Añejo tequila rijpt gedurende 1 tot 3 jaar in kleine eiken vaten, wat resulteert in een donkerder, amberkleurig elixer met een rijke, volle smaak. Añejo’s zijn favoriet bij liefhebbers van sterke drank en zijn vaak duurder vanwege het langere rijpingsproces.

d. Extra Añejo (extra oud): Deze categorie werd in 2006 geïntroduceerd en omvat tequila’s die langer dan 3 jaar zijn gerijpt. Extra Añejo’s hebben de diepste kleur, het meest complexe smaakprofiel en zijn doorgaans de duurste optie.

In het Mexicaanse klimaat is het heel lastig om de tequila langer dan 3 jaar te laten rijpen. Door de extreme temperatuur verschillen expandeert het vat enorm. Veel van de drank zal daardoor verdampen. Dat maakt de oudere soorten ook zo duur.

Traditioneel versus industrieel productieproces

De kwaliteit en smaak van drank kunnen variëren afhankelijk van het productieproces. Traditionele productiemethoden, zoals het koken van de piñas in steenovens. Maar ook het malen met behulp van een tahona (een grote stenen wiel) zorgen voor een ambachtelijk product met een uitgesproken karakter.

Industriële productiemethoden, zoals het gebruik van autoclaven voor het koken en mechanische molens voor het malen, kunnen grotere hoeveelheden tequila produceren tegen lagere kosten. Echter, sommige fijnproevers beweren dat deze methoden leiden tot een verlies van smaaknuances en complexiteit in vergelijking met traditioneel geproduceerde tequila.

Tequila en Mezcal: Wat is het verschil?

Hoewel tequila en mezcal vaak met elkaar worden verward, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Mezcal is een verzamelnaam voor elke sterke drank die wordt geproduceerd uit agave, terwijl tequila uitsluitend afkomstig is van de blauwe agave. Bovendien wordt mezcal geproduceerd in verschillende regio’s van Mexico, terwijl tequila voornamelijk afkomstig is uit de staat Jalisco.

Een ander belangrijk verschil is het productieproces. Bij de productie van mezcal worden de agaveharten traditioneel geroosterd in ondergrondse putten, wat resulteert in een rokerige smaak die kenmerkend is voor deze drank. In een later artikel zal ik nog wat dieper ingaan op de verschillen tussen de twee dranken.

Tequila is een heel bijzondere drank

Tequila is veel meer dan een eenvoudige cocktailcomponent. Als het nationale drankje van Mexico en een symbool van zijn cultuur en geschiedenis, biedt tequila een unieke en gevarieerde smaakervaring. Of je nu kiest voor een scherpe blanco, een zachte reposado, een rijke añejo of een complexe extra añejo, er is er altijd een voor elke smaak en gelegenheid. Het waarderen van de verschillende soorten, hun productieprocessen en hun unieke smaakprofielen, kan de ervaring van het drinken van deze bijzondere drank nog verrijken.

Als je jezelf wilt onderdompelen in de wereld van deze drank, begin dan met het verkennen van verschillende merken en stijlen. Probeer bij het proeven de tijd te nemen om de aroma’s en smaken te waarderen en te analyseren. Mocht je ooit in Mexico zijn breng dan vooral een bezoek aan een distilleerderij. Je kan ook deel nemen aan een proeverij om je kennis en waardering voor deze fascinerende drank verder uit te breiden.

Tot slot, onthoud dat tequila het best met mate wordt genoten. De complexiteit en diepte van de smaak maken het een drank die bedoeld is om langzaam en bedachtzaam te worden gedronken. Dus, of je nu een kenner bent of een nieuwkomer in deze verleidelijke wereld, geniet van de rijke geschiedenis en cultuur die tequila te bieden heeft – en proost op de spirit van Mexico.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer