MuziekMuziek

ingegroeide baardhaar: voorkomen en genezen

kapsel stylen met een pomade

Een ingegroeide baardhaar is altijd pijnlijk en ook niet zo mooi om te zien. Hoe kan je nu ingegroeide baardharen voorkomen en genezen? Ingegroeide haren zijn haren die niet goed naar buiten groeien. Het zijn haren die of weer terug de huid in groeien (razor bump) of haren die onder het huidoppervlak blijven zitten.

Ingegroeide baardharen

Voordat ik je kan vertellen wat je hieraan kan doen, is het eerst belangrijk om te weten hoe ze ontstaan. De meest voornaamste reden is een bot scheermes. Doordat je mes niet scherp is, worden de baardharen niet goed afgeschoren. De baardharen worden er eigenlijk min of meer uitgetrokken. Doordat dan ook vaak niet de hele haar eruit getrokken wordt, kan de haar door de porie niet goed naar buiten groeien en blijft deze steken.

Ook het super glad willen scheren kan zorgen voor ingegroeide haren. Als je super glad wilt scheren, moet je namelijk tegen de haargroei richting in scheren. Dit kan zorgen voor huidirritatie, waardoor de haar moeite kan krijgen met het naar buiten groeien.

Misschien klinkt dit een beetje raar, maar ook dode huidcellen kunnen zorgen voor ingegroeide haren. Dode huidcellen zorgen er namelijk voor dat de porie openingen verstopt raken. Hierdoor kan een haar niet goed uitgroeien en blijft dus onder het huidoppervlak steken. Tevens zijn vaak goedkope wegwerp mesjes een enorme boosdoener (voor goed scheren moet je deze überhaupt niet gebruiken). Vaak gebruiken mensen wegwerp mesjes alsof het gewone mesjes zijn en gebruiken ze deze dus meer als 1 keer. NIET DOEN, het heten niet voor niets wegwerp mesje en na 1 keer gebruik moet je ze dus weggooien!!!

Tips om een ingegroeide baardhaar te voorkomen

  • Gebruik altijd een scherp scheermes en gebruik het liefst een safety razor. Een safety razor is in gebruik overigens een stuk goedkoper dan menig scheermes. De safety razor is in aanschaf zelf misschien iets duurder maar de mesjes die je hiervoor nodig hebt zijn weer heel veel goedkoper.
  • Gebruik altijd een pre shave. Een pre shave beschermd je huid bij het scheren en verkleind dus enorm de kans op ingegroeide haren. Tevens gaat een pre shave ook huidirritatie tegen.
  • Scheer nooit droog! Ook niet even snel snel droog scheren, dit is echt funest voor je huid.
  • Scheer het liefst met een scheercrème. Als je scheert met scheerschuim, dan droogt je huid juist weer uit.
  • Maak je huid voor het scheren warm. Dit kan met lauwwarm water maar ook met een zelfgemaakte hot towel. Koel na het scheren je huid met koud water of een koude doek. Maak een gastendoekje nat met koud water. Spoel deze uit en leg het doekje even een half uurtje in de koelkast.
  • Gebruik altijd na het scheren een verzorgend huidproduct. Ikzelf gebruik het liefst een aftershave balm maar een goede dagcrème mag ook.
safety razor bij ingegroeide baardhaar
een safety razor

genezen van een ingegroeide baardhaar

Heb je toch een ingegroeide haar, dan is het belangrijk dat je de huid goed reinigt met milde reinigingsproducten. Gebruik na het scheren een desinfecterend middel met alcohol op de pijnlijke plek. Alleen daar omdat alcohol de huid enorm uitdroogt. Zo kunnen er geen bacteriën in de haarfollikels dringen. Als je er echt veel last van hebt, dan kan een antibiotica crème uitkomst bieden. Deze crème zorgt voor genezing van een eventuele bacteriële infectie. Als de ingegroeide haar niet vanzelf geneest, wat vaak wel het geval is, dan kan je via een heel kleine operatieve ingreep bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog deze laten verwijderen.

tips bij ingegroeide baardharen

Hopelijk helpen mijn tips je tegen het leed wat “ingegroeide baardhaar” heet! Mocht je eventueel nog vragen hebben over je baard of haar? Stel ze gerust.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer