MuziekMuziek

Verzorging grote baard: hoe doe je dit thuis zelf?

Wie denkt dat een grote baard geen onderhoud en verzorging nodig heeft het helemaal mis. Wanneer een baard groter en voller wordt, zul je merken dat het verzorgen juist intensiever wordt. Een korte baard valt prima zelf te trimmen met een tondeuse. Zeker wanneer je een tondeuse gebruikt met een opzetstuk. Wanneer de baard echter groter en voller wordt, dan is een opzetstuk geen optie meer. Je zult dan uit de losse hand moeten gaan werken.

Ik krijg ontzettend vaak mannen bij mij in de B4men Barbershop die zelf aan de slag zijn gegaan en waarbij het helemaal mis is gegaan. Soms kan ik gelukkig nog wel het één en ander herstellen. Echter gebeurd het helaas ook dat de baard weer helemaal kort moet omdat er teveel schade is. Wil je geen risico lopen en vertrouw je niet je eigen kunnen, maak dan regelmatig een afspraak bij een barbier om je baard netjes en verzorgt te houden.

Dit zeg ik niet om mijzelf van werk te voorzien, maar een ander kijkt nu eenmaal anders naar je baard dan jijzelf kunt. Ook mag je er natuurlijk vanuit gaan dat jouw barbier voldoende ervaring heeft met een tondeuse of schaar, om op een goede en beheerste manier je baard onderhanden te nemen. Ik krijg nog steeds klanten waarbij dit niet het geval is en waarbij de kapper/barbier zijn of haar eigen gang is gegaan.

Een kleine tip vanuit mijn kant als barbier! Heb je het idee dat jouw barbier niet snapt wat je wilt of twijfel je aan die persoon zijn kunde, laat dan niet de behandeling uitvoeren. Je baard is er zo vanaf, maar het duurt lang voordat hij weer op lengte is.

Verzorging van een grote baard

Wat heb je thuis nodig om de grote(re) baard te onderhouden en verzorgen:

Tondeuse:

Als je zelf thuis toch je baard wilt trimmen, heb je natuurlijk wel een tondeuse nodig. Ikzelf gebruik de tondeuses van Wahl. Dit zijn eigelijk professionele tondeuses. Het zijn niet de goedkoopste tondeuses maar werken wel heel erg prettig. Daarbij gaan ze heel erg lang mee. Gebruik de grotere voor het grove werk en een een kleine tondeuse om je contouren bij te werken. Wil je een goedkopere tondeuse dan kun je kijken voor bijvoorbeeld Remington of BaByliss.

Kam en/of borstel: 

Een baard bestaat uit veel hardere haren dan de haren die op je hoofd groeien. Dit betekend dan ook dat je een andere soort kam of borstel moet gebruiken. Ik gebruik zelf het liefst een hoornen baardkam. Deze kam komt van een jak (soort koe) en deze kam heeft als voordeel dat het uit hetzelfde materiaal bestaat als je baardhaar. Hierdoor klit en trekt hij niet en wordt je baard ook niet statisch. Super fijn dus om te gebruiken. Ik zeg eerlijk dat ik nooit een houten kam gebruik. Ik vind persoonlijk een houten kam niet lekker werken en ik vind dit ook niet lekker vasthouden. Ook een borstel is bij mij niet favoriet omdat ik er niet lekker door mijn baard heen kom.

Baardverzorging: 

Een baard vraagt zoals uitgelegd ook verzorging. Was je baard regelmatig met een (baard)shampoo. Hiermee verzorg je de baard zonder hem uit te drogen. Ben je niet in het bezit van een baardshampoo, gebruik dan eventueel een klein beetje conditioner. Een conditioner wast minder goed schoon maar geeft wel verzorging. Gebruik geen normale zeep. Een zeep droogt je huid en haren teveel uit. 

Tevens heb je een goede baardolie nodig. Zelfs bij een kleine baard geeft een baardolie al echt heel veel verzorging. Een baardolie verzorgt de huid onder de baard. Het maakt de baard echt een heel stuk zachter en het voorkomt in het begin van de baardgroei de meeste jeuk. Wanneer ik uit luiigheid geen baardolie gebruik, sputtert Marie Louise meteen tegen. Zij merkt dit meteen omdat de haren dan meteen een stuk stugger zijn en daardoor bij haar gaat prikken.

Producten om je baard in model te houden: 

Wanneer je baard groter en voller wordt kan het nodig zijn om je baard in vorm te stylen. Je kan hiervoor een baardwax gebruiken. Een wax zorgt ervoor dat je baard in model blijft en eigenwijze haren niet gaan uitspringen. Ikzelf gebruikte voor mijn krulsnor altijd een klein beetje Pomade of Paste. Een Pomade of Paste kan je dus eventueel ook gewoon gebruiken voor je baard. Heb je je kapsel in model gebracht, haal dan even je handen over je baard. Klaar is Kees!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer