Ik kook de laatste tijd steeds vaker met bier. Jullie hebben al de gehaktballen in bierjus gehad en de kaas-gehaktballen in een bierjus. Eigenlijk wordt alles lekkerder met bier! De hartige preitaart die ik vandaag voor jullie heb, is anders dan een normale hartige taart. Deze taart wordt niet gemaakt met ei maar met roomkaas en bier is natuurlijk ook niet standaard in een hartige taart. Wij eten vaak hartige preitaart, zo vaak, dat het op een gegeven moment echt je neusgaten uitkomt. Daar moest dus verandering in komen. De taart moest wel net zo lekker zijn, of nog lekkerder, maar ook weer even wat anders. Na een beetje experimenteren, is dit het eindresultaat geworden. Een super lekkere hartige preitaart voor op een sombere herfstdag!
Wat heb je nodig:
2 preien, in ringen gesneden
2 grote teentjes knoflook, fijngehakt
6 plakjes bladerdeeg
500 gram gehakt
1 flesje bier, ik gebruikte winterbier van Warsteiner
olie en roomboter
gemalen zwarte peper/zeezout
1,5 tl nootmuskaat
2 tl paprikapoeder
1 el sambal badjak
1 tl kerriepoeder
1 el bloem
bakje roomkaas
75 geraspte kaas, ik gebruikte pittig belegen. Normaal rasp ik zelf, maar ik had geen kaas meer huis. Gebruik dus het liefst wel zelf geraspte kaas, dit is echt veel lekkerder!
Hoe maak je het klaar:
- Laat de bladerdeeg ontdooien
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht
- Rul het gehakt mooi goudbruin in wat olijfolie en roomboter
- Als het gehakt mooi goudbruin is, voeg dan de knoflook, kerriepoeder, paprikapoeder, sambal, peper en zout toe en roer dit even goed door
- Voeg dan de prei tot en 1 el bloem, roer ook dit even goed
- Voeg dan het flesje bier toe en en laat even uitschuimen
- Laat even 2/3 minuutjes op middelhoog vuur pruttelen
- Vervolgens voeg je de roomkaas toe en ook dit meng je goed door het gehakt-prei mengsel
- Breng op smaak met de nootmuskaat en wat zwarte peper en zeezout
- Vet een taartvorm in en leg de plakjes bladerdeeg er zo in dat de hele vorm bedekt wordt
- Prik met een vork wat gaatjes in de bladerdeeg
- Voeg nu het gehakt-prei mengsel toe en verdeel dit over de vorm
- Bestrooi met een flinke laag geraspte kaas en bak de hartige taart in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin en gaar.
Serveer met heerlijk koud biertje!
Ook lekkere gerechten van B4men
Kaas gehaktballen in een Bierjus, veel lekkerder gaat het niet worden!