MuziekMuziek

Bijzonder bier pareltje in Amsterdam “Kleiburg”!

Kleiburg is kloosterbier uit Amsterdam. Nog niet zo lang geleden kwamen wij in contact op een foodevent met het bier van Kleiburg. Onze eerste vraag was “kloosterbier uit Amsterdam….hoe dan? En toen kregen wij een heel tof verhaal. Natuurlijk kregen wij bij het verhaal een biertje te drinken en ook deze waren heel tof. Om thuis met het verhaal aan de slag te gaan, kregen wij ook een bierpakket mee. Omdat het helemaal aan het begin van de dag was kregen wij de mogelijkheid om het pakket later op te halen. Dit later werd een week later ­čÖé Op de terugweg kwamen we er namelijk achter dat we het pakket gewoon keihard vergeten waren.

De voorkant van De Proef Zaak in Amsterdam. Hierin bevind zich de kloosterbrouwerij Kleiburg.
De zijkant en tuin van De Proef Zaak in Amsterdam. Hierin bevind zich de kloosterbrouwerij Kleiburg.

De Proefzaak en Brouwerij Kleiburg in de Bijlmer Amsterdam

Doordat wij het bierpakket vergeten waren, kregen wij wel de kans om het te gaan halen bij Brouwerij Kleiburg zelf. Achter de Ikea Amsterdam op de rand van de Bijlmermeer bevind zich een kleine oase in een woestijn van kantoor gebouwen. En deze oase heeft naast water ook nog eens super lekker bier. Je komt namelijk op de lokatie van de Brouwerij en De Proefzaak. Een redelijk oud uitziende groene loods met daarvoor een speelse tuin, zijn een super stek om lekker te chillen, te drinken en te eten. In dezelfde loods achter het horeca gedeelte bevind zich de brouwerij. Vanuit de Proefzaak kan je heel mooi zien waar je biertje vandaan komt.

Aan de bar de De Proefzaak in Amsterdam

Kleiburg Kloosterbier uit de Bijlmer

Super tof natuurlijk zo’n locatie maar waar is het klooster? Om het predikaat kloosterbier te mogen voeren moet een klooster wel een inbreng hebben in de brouwerij. Het klooster bevind zich niet op deze lokatie en is ook geen klooster zoals je dat zou bedenken. Het gaat namelijk om het Kleiklooster wat zich heeft gevestigd midden in de Bijlmer, in hoe kan het ook anders, een echte Bijlmerflat. Omdat het “klooster” een toevluchtsoord is voor mensen met problemen of mensen die op zoek zijn naar rust, is het dus niet handig als hier een Brouwerij en/of horeca samenkomen. Dat is de logische reden waarom de brouwerij en de Proefzaak niet op dezelfde locatie zijn. Vroeger werd er in kloosters biergebouwen om het niet betrouwbare water drinkbaar te maken. Daarom is bier altijd zo belangrijk voor een klooster geweest. Ook dit bier is heel belangrijk voor het klooster, omdat een deel van de winst ten goede komt aan hen. Helaas zijn er bijna geen kloosters meer die zelf bierbrouwen. Het maakt Kleiburg dus een heel bijzonder kloosterbier.

Het interieur is gezellig en industrieel
Een mooie verwijzing naar het klooster met daarachter de brouwerij.

De bieren van Kleiburg

Genoeg gekletst, nu gaan we bier drinken! Naast een te gek verhaal moet je natuurlijk wel gewoon lekker bier maken. Alle biertjes die ze maken zijn ge├»nspireerd op de Belgische Kloosterbieren maar dan wel met een Amsterdamse twist. De best verkopende op dit moment zijn Dubbelblond, Siciliaans Wit en Bloemenbok. Alle drie inderdaad hele mooie bieren waarvan de Dubbelblond echt mijn favoriet is. Echter kregen wij tijdens onze rondleiding een heel gaaf en bijzonder biertje te drinken…. een Sour Ale. Deze komt als het goed is deze zomer weer in de verkoop. Door een andere manier van brouwen komt er in het bier een melkzuurbacterie en deze zorgt voor een zuurtje in het bier. Iets waar je niet te lang over moet nadenken maar vooral moet proeven. Echt dit bier is geniaal….zeker voor in de zomer!! Ik zal in een ander artikel de bieren zelf beschrijven en er dieper op ingaan.

Marie Louise en Jan Willem bij De Proef Zaak in Amsterdam en Brouwerij Kleiburg
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer