MuziekMuziek

Whisky van de maand november: ÒRDHA, de passie die Tony met ons deelt.

Het leuke van de tijd zo na de zomer is dat er dan altijd een aantal hele leuke en bijzondere flessen drank op de markt komen. Ook nu weer worden we getrakteerd op de meest uiteenlopende dranken die vaak in een beperkte oplage in de markt worden gezet. Handig natuurlijk zo voor de feestdagen. Een paar zullen komende tijd door ons onder de aandacht worden gebracht omdat ze dat waard zijn. Maar één springt er zo sterk uit dat het ons leuk leek om deze heel bijzondere whisky “WHISKY VAN DE MAAND NOVEMBER” te maken en dat is de ÒRDHA 21 Years old. Wat deze whisky extra bijzonder maakt is dat hij op advies van én samen met de Nederlandse whiskyspecialist Tony van Rooijen is gemaakt bij William Grant & Sons in Dufftown, Schotland.

Schermafdruk 2015-11-01 07.05.24

William Grant & Sons

William Grant & Sons is al sinds 1887 een familiebedrijf en hun bekendste whisky is Glenfiddich. Familiebedrijven die dranken maken leggen altijd wel een familiecollectie aan waar de meest bijzondere dranken in zitten. Ook de familie Grant heeft zo’n familiekelder. Hierin worden zeldzame, unieke en vaak ook onvervangbare vaten whisky bewaard van uitzonderlijke Schotse distilleerderijen. De collectie bevat ook zogenaamde “Ghosted Spirits”. Dit zijn malt whisky’s van distilleerderijen die al lang niet meer bestaan en het zijn dan ook de meest kostbare Spirits van allemaal. Zo’n totale collectie wordt: “Rare Cask Reserves” genoemd en blijven bijna altijd gesloten voor buitenstaanders. Laat staan dat ze deze whisky’s met je zouden gaan delen.

Schermafdruk 2015-11-01 07.04.57

Rare Cask Reserves ÒRDHA

Maar wat wil nu het geval? De familie heeft hun Master Blender Brian Kinsman toegang verleend tot hun privé collectie én toestemming gegeven om samen met Tony van Rooijen een hele bijzondere blend van deze uitzonderlijke vaten te maken in een oplage van maximaal 4900 flessen. Als je zo idolaat van whisky bent als Tony, is zoiets de meest eervolle uitnodiging die je maar kunt bedenken. Tony heeft dan ook met een orgastisch genoegen deze opdracht samen met Brian Kinsman uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn en ze hebben deze Rare Cask Reserves ÒRDHA genoemd wat Keltisch is voor zeldzaam. En dat is hij, zeldzaam mooi, zeldzaam lekker en zeldzaam in oplage.

ordha

Onze proefnotities van ÒRDHA:

Soort: Blended Scotch whisky.

Leeftijd: 21 jaar.

Percentage alcohol: 47,4%.

Prijs: ± € 130,-

Kleur: diep goud.

Geur: licht zoet/fris fruit, bloemig, vanille, witte eik, butterscots.

Smaak: prachtige volle zachte smaak met een heel groot smaakpallet waarin alles klopt. Beetje romig, lichte turf, fruit, toffee, eiken en noten.

Afdronk: zacht en lang, fijne nasmaak met fris fruit, wit eiken en een vleugje heide turf.

ordha whisky

De familie Grant heeft haar meest zeldzame vaten met whisky beschikbaar gesteld waarmee Brian en Tony met vakmanschap en passie een fantastische whisky hebben gemaakt. Het is een whisky die bij de connaisseur niet mag ontbreken, maar waar je ook grenzeloos van kan genieten. Dus laat dat “heerlijk avondje” maar komen.

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Rare Cask Reserves ÒRDHA uitgelegd:

Geniet maar drink met mate. Nog géén 18 jaar? Dan géén alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
2 comments
Written by Jan Willem Huffmeijer