MuziekMuziek

Whisky van de maand augustus: Bruichladdich Islay Barley 2007

Sorry, de whisky van de maand heeft een dag moeten wijken voor de verjaardag van B4men. Maar ik maak het gelijk goed met jullie, want ik heb namelijk een erg mooie whisky voor jullie als whisky van de maand. Deze maand is voor The Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007. Een Bijzondere Islay whisky met een leuk verhaal.

P8010350

De Bruichladdich Distilleerderij

De Bruichladdich distilleerderij is ontstaan toen drie jonge broers hun passie en kennis over whisky samenvoegde in 1881 . De Harvey broers Robert (23 jaar) was goed in ontwerpen, John (31 jaar) had de meeste ervaring in de distilleerderijen en William (32 jaar) had het geld. Een roerige geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat de Bruichladdich distilleerderij meermalen is gesloten. Uiteindelijk zijn in 2001 Murray & McDavid eigenaar geworden van de distilleerderij Bruichladdich. Uit deze samenwerking is een van de beste distilleerderijen van Schotland ontstaan. Dit hebben de andere whisky’s die ik van Bruichladdich op de blog heb beschreven al bewezen (Bruichladdich Scottish Barley en de Octomore 6.3). De verwachting van de Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007 ligt dus hoog.

P8010361

Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007

Wat maakt deze whisky nu zo bijzonder? Dat is het verhaal van het graan. Je hoort iedereen altijd spreken over de vaten waarop de whisky heeft gerijpt en hoe belangrijk die vaten zijn voor de smaak. Bruichladdich heeft met deze whisky het graan op nummer 1 gezet. Bijna niemand weet waar normaal gesproken het graan vandaan komt en welke er is gebruikt voor in de whisky. Voor deze Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007 is dat anders gedaan. Het komt, hoe verrassend ook, van de Rockside Farm bij Mark en Rohaise French. Het graan wat is geoogst in 2006 heeft dus een heel erg belangrijke bijdrage geleverd aan de smaak.

P8010364

Proefnotitie: Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007

Kleur: Licht goud. De whisky heeft geen enkele toevoeging gehad, dus ook geen karamel om de hem donkerder te kleuren.

Neus: Een bijzondere balans van zoete tonen en de zoute tonen van Islay. Dieper in de geur komen fruittonen van ananas en mango naar voren.

Smaak: Rijk en krachtig. De entree mag er wezen! De whisky is niet subtiel maar zeker niet onaangenaam. Grappig hoe de mond zich eerst vult met duidelijke zilte en graantonen om na een paar seconden totaal om te draaien en de zoete kant van de whisky te laten zien. De mond wordt warm en smaken van tropisch fruit, chocola en vanille komen op de voorgrond.

Afdronk: Rijk en lang. De whisky speelt minutenlang na het doorslikken nog met je tong en de binnenkanten van je lippen. De smaak die zich langzaam meester maakt van je mond, is die van zoethout. Dit geeft een aardse maar zeer aangename zoete smaak in je mond. Wees dus niet te snel met je volgende nip maar geniet er even van.

Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007 heeft mij kunnen verrassen en pakken. Het is een bijzondere whisky, die ondanks dat hij echt nog niet zo oud is enorm veel smaak en net zoveel sensatie heeft. De prijs van de whisky ligt rond € 60,- euro en dit is hij zeker meer dan waard.

Jan Willem Huffmeijer, B4men.nl

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer