MuziekMuziek

Whisky van de maand februari: Port Charlotte Scottish Barley

Welkom en ja deze keer weer eens een whisky van de maand van mijn hand. Of ik mijn vader buitenspel heb gezet?? Hahaha, nee hoor maar we hebben een mooie samenloop van omstandigheden die ervoor hebben gezorgd dat ik deze keer de whisky van de maand zal schrijven. Mijn vader is namelijk net terug van een fantastische reis door Frankrijk, hier zullen jullie natuurlijk snel meer over lezen. Ik heb de kans gelijk maar weer gegrepen en heb deze maand weer een hele mooie rokerige whisky voor jullie, de Port Charlotte Scottish Barley.DSC05996

Porte Charlotte Scottish Barley

De Porte Charlotte Scottish Barley is een mooie whisky uit de Bruchladdich distilleerderij. Bruchladdich staat al jaren garant voor bijzondere en erg smakelijke whisky’s. De Port Charlotte wordt gedestilleerd bij Bruchladdich en wordt vervolgens gelagerd in Porte Charlotte, een dropje 3 kilometer van de destilleerderij vandaan. De whisky is een hele mooie weerspiegeling van het eiland zelf. Ruig, ziltig, verwarmend en puur. De whisky heeft een alcohol percentage van 50 % , de meest ideale percentage voor een jonge whisky volgens Master Distiller Jim McEwan.

 

DSC06229Proefnotitie van de Porte Charlotte Scottish Barley

Kleur: Zeer licht goud van kleur

Neus: Zachter in de neus dan verwacht. Mooie tonen van jodium en turf geven deze whisky direct het Islay karakter. In de neus vinden we ook zoetere tonen van vanille, toffee en citrus.

Smaak: De Porte Charlotte Scottish Barley heeft iets bijzonders, de eerste binnenkomst is er één om van te schrikken. Bam…hij is binnen. Echter voordat je dit door hebt is alle agressie al weg en veranderd hij in een bijzonder zacht, zoete maar ook frisse verschijning. Totdat je hem gaat doorslikken, nu komt de rook naar voren. Zodra hij de boven en achterkant van je mond raakt ontbrand het kampvuurtje in je mond. Wham! Heerlijk gevoel, een mond vol warmte zonder agressie maar zeker prikkelend.

Afdronk: De afdronk is lang en verwarmend. Het kampvuur moet natuurlijk wel prettig blijven en word na het doorslikken geblust met een mond die helemaal volloopt. Wauw, dit betekend het wanneer het water je in de mond loopt. Wil je sensatie gelijk opnieuw beleven? Wacht nog heel even. Je geduld wordt namelijk beloond met hele mooie zoete smaken in de mond. Toffee, chocolade en fruit.

DSC06232

Voor mij is de Porte Charlotte Scottish Barley een bijzondere aanvulling op mijn collectie. Het is een bijzondere en een echt andere Islay whisky waar ik graag van mag genieten. De prijs van de whisky is € 59,99 maar met een beetje zoeken op internet kan je hem een stuk goedkoper vinden.

Slainte,

Jan Willem Huffmeijer

Geen 18 geen alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer