MuziekMuziek

WHISKY VAN DE MAAND DECEMBER: GLENFIDDICH 15 YEARS OLD.

glenfiddich_logo@2x

Vorig jaar november heb ik de Glenfiddich 12 yo op deze plek besproken (klik hier voor de Glennfiddich 12 yo). Als proefteam waren wij onder de indruk van deze populairste single malt van de wereld en hadden toen al het plan gemaakt om ook de Glenfiddich 15 yo te gaan proeven en beschrijven. Pas geleden hebben wij hem geproefd en beoordeeld als een prachtig buitenbeentje van de familie, die het verdient om bij elke liefhebber van oude single malts in de kast te staan. Maar laat ik niet al te ver vooruitlopen. Eerst wil ik nog even in het kort iets over de distilleerderij schrijven.

image
Glenfiddich 15 years old beoordeeld door B4men.nl

Glenfiddich

Glenfiddich ligt in de whiskyhoofdstad Dufftown in de streek Speyside welk een soort kerngebied is binnen de Highlands. In de 19e eeuw was daar een hele populaire spreuk die de grootheid van Dufftown aangaf. “Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills.” Glenfiddich is opgericht door William Grant in 1886/1887. In die tijd was ene Pattison een zeer prestigieuze blender en de grootste afnemer van Grant whisky’s. Toen in 1898 Pattison failliet ging besloot de Grant familie een eigen blend te gaan maken. Dit werd wereldwijd een groot succes. Later brachten zij als eerste firma van de streek een single malt op de markt. Dankzij een zeer goede en constante kwaliteit is Glenfiddich op het gebied van Schotse single malt de nummer één op de wereldmarkt.

image
Glenfiddich 15 years old beoordeeld door B4men.nl

GLENFIDDICH 15 YEARS OLD

Glenfiddich 15 yo wijkt van de andere Glenfiddich whisky’s af doordat deze 15 yo whisky’s bevat die gerijpt zijn op nieuwe eiken vaten. Hierdoor wordt de whisky wat honingachtig en kruidig. Daarnaast rijpen er ook whisky’s op traditionele bourbonvaten. De verschillende whisky’s voor de 15 yo “huwen” samen in een Solera-systeem wat we kennen van de productie van Sherry. Het houten Solera-vat van 32.000 liter blijft altijd tenminste halfvol en wordt regelmatig bijgevuld met de verschillende whisky’s om voor continuïteit en kwaliteit te zorgen. Als laatste volgt er nog een korte rijpingsperiode in kleinere Solera vaten. Hierdoor ontstaat er een perfecte balans van de verschillende smaken.

image
Glenfiddich 15 years old beoordeeld door B4men.nl

GLENFIDDICH 15 YEARS OLD Proefnotities:

Kleur: Helder goud met een wat rode tint.

Geur: Een spannend samenspel van aroma’s van zoete heidehoning en vanille gecombineerd met rijpe (donkere) vruchten.

Smaak: Zacht, rond en vol, met een grote diepte van de smaken van Sherry eiken, kaneel, fruit, kruiden, iets gember en marsepein.

Afdronk: Lang en rijk met een prachtige iets zoete nasmaak.

Zoals gezegd is deze single malt whisky een prachtig buitenbeentje van de familie en zal een groot publiek aanspreken. Deze whisky laat ook zien dat de whiskyproducenten constant bezig blijven met vernieuwingen. Maar vooral bewijst deze Glenfiddich 15 jaar oud dat de experimenten van het familiebedrijf Grant opmerkelijk mooie en verrassende whisky’s opleveren.

image
Glenfiddich 15 years old beoordeeld door B4men.nl

Slánthe!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

Géén 18 jaar? Dan géén alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer