De gure winter verwarmd met de Octomore 6.3, een heel bijzondere whisky.

Echt heel koud wil het maar niet worden deze winter (voor mij een geluk…alles onder 20 graden vind ik al koud) maar de gure wind en regen maken het toch lekkerder binnen dan buiten. Toch ga ik altijd wel graag naar buiten om te genieten van de frisse lucht.

En weet je wat ik nu het lekkerste vind van het naar buiten gaan?? Het weer naar binnen gaan, je voelt de warmte je pakken, je gezicht trekt nog van de kou en wat is dan mooier dan een goed glas whisky in te schenken. Het voelt dan zo verdient!! De Octomore 6.3 is de whisky die jouw geluksgevoel van dat moment zo kan versterken.

DSC07369

De Octomore 6.3

Dit is niet zomaar een whisky, dit is de meest geturfde whisky van allemaal. Deze whisky drink je dus ook niet zomaar even weg. De Octomore 6.3 is een whisky voor mannen die de smaak van turf goed kunnen waarderen. Wat maakt deze whisky zo bijzonder? De Octomore 6.3 is gemaakt van 100% Islay gerst, geoogst van eigen grond.

De whisky is niet koud gefilterd en gebotteld op 64% vol. Dit alles geeft de Octomore 6.3 een heel speciaal karakter. Kracht en toch een heel mooi balans. De bijzondere Islay smaken maken de Octomore 6.3 een whisky die ik graag drink.

De meest geturfde whisky

Hoe weet je nu hoeveel turf er in je whisky zit? Op de fles van een rokerige whisky staat het zogenaamde PPM gehalte, dit is de aanduiding voor het turf wat in de whisky zit. De PPM is een afkorting voor Parts Per Million. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dit tot voor kort ook niet wist, omdat je het bijna nooit op een fles ziet staan.

Bij Octomore is de keus om dit op het etiket te zetten heel duidelijk. Er is geen whisky met zo’n ppm als zij en dus staat dat mooi op je etiket. Ik heb eerder in mijn artikel over het whisky festival in Den Haag al geschreven over mijn ontmoeting met de Octomore, het ging toen om de ‘gewone’. Hier stond ik al verbaasd van deze geweldenaar met een ongelofelijke hoeveelheid aan turf, 167 ppm.

Dat kan nog hoger moeten ze hebben bedacht bij Octomore en zij hebben de speciale editie de Octomore 6.3 in zeer beperkte oplage op de markt gebracht, deze heeft een ongekend hoog ppm van 258.

image
De Octomore 6.3 geproefd door B4men.nl
image
De Octomore 6.3 geproefd door B4men.nl

De Octomore 6.3 proefnotities:

De kleur: De kleur is donker geel

De neus: Pas op! Nu is het altijd al belangrijk dat je voorzichtig ruikt, maar bij de Octomore is dat een must!! Doe je dat niet, dan slaat je neus dicht en ruik je niets meer. De turf zit heel duidelijk in de neus, ook de kenmerkende geur van Islay is onmiskenbaar. Ik vind de geur verder opvallend fris met gras en munt. De diepere geur is de geur van kruiden, de tonen van marjolein en tijm geven het een mediterraan tintje.

De smaak: De sensatie is groot, de eerste nip vergeet je nooit meer. Alles is je mond word in vuur en vlam gezet! BAM! De hoge alcohol en de turf komen stampvoetend binnen. Niet onaangenaam, want op het moment dat je denkt… nee, nu is het niet meer lekker, ontspant de whisky en komt er een ongelofelijk zachte, verwarmende zoete smaak los. Rijk en vol is de smaak van honing en toffee aangevuld door kersen, druiven en een bittertje van mooie cacao.

De afdronk: De kracht van de eerste teug is weg en dan moet je smaak even wennen aan de zachtheid die dan naar voren komt. Als je dacht de de afdronk licht en snel weg was, dan is het moment daar dat je het diepe en zachte karakter van de Octomore 6.3 ontdekt. Heel lang proef je achter in de mond het hout en de turf, diep van binnen voel je de warmte van de whisky en de glimlach op je gezicht is voorlopig niet weg.

image
De Octomore 6.3 geproefd door B4men.nl

Deze Octomore 6.3 is een mooie sensatie die ik zeker niet had willen missen. De Octomore is zeker niet voor iedereen een haalbare whisky want met een prijskaartje van €240,- is hij aardig aan de maat. Nu wil je weten of hij deze prijs waard is…..kijk, dat hangt volledig af van jouw eigen budget. De bijzondere sensatie van de Octomore 6.3 maken het een bijzondere whisky en dus met een bijzondere prijs. Ik was heel blij met mijn sample 😉

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
1 comment
Written by Jan Willem Huffmeijer