MuziekMuziek

Wanneer we vlees zouden eten van kop tot staart.

Wanneer we vlees zouden eten van kop tot staart. Van kop tot staart hoe bedoel je eigenlijk? Het eten van kop tot staart is hét antwoord op het kleiner maken van onze veestapel. Mensen roepen dat ze geen vlees meer willen eten vanwege de voetafdruk die het heeft op onze planeet. Iets waar ik mij als bewuste burger best in kan vinden maar als echte vleeseter weer niet echt. Geen vlees meer? Dat kan ik echt niet! Maar hoe kom ik nu dan toch in het reine met mijzelf en mijn gevoel voor onze planeet. Geen vlees eten is voor mij echt geen optie of oplossing. Nee, we moeten volgens mij juist meer vlees eten. Niet in hoeveelheid meer, maar in de zin van meer divers. Dit kan echt helpen zonder drastische maatregelen. We moeten gewoon op zoek naar meer bijzondere stukken vlees.

Vlees van kop tot staart op de bbq

Waar komt ons vlees eigenlijk vandaan

Weten wij eigenlijk nog wel waar ons vlees vandaan komt? In mijn ogen zijn er nog maar weinig mensen die weten waar ons vlees vandaan komt. Er zijn nog maar weinig mensen die het kunnen aanzien wanneer een dier geslacht wordt. Ook als het vlees vervolgens wordt uitgebeend kijken mensen liever weg. We zien ons vlees graag al voorverpakt in een bakje liggen. Jammer, want ik denk dat het eten van vlees bij de basis moet beginnen. Het gaat namelijk om het vlees van een voormalig levend wezen. Weten hoe een dier heeft geleefd en hoe het is geslacht, is heel bepalend voor de kwaliteit van het vlees. Wanneer we deze achtergrond kennen, zegt dat veel voor het respect wat je hebt voor het dier en het vlees op je bord. Wij klagen over dierenleed en delen verschrikkelijke filmpjes maar vervolgens kopen we wel het goedkoopste stukje vlees en zijn we vergeten waarvoor we willen staan. Verdieping en kennis zijn essentieel voor een goed en verantwoord stuk vlees.

Hele mooie koeien die lekker buiten lopen zo krijg je lekker vlees

Wanneer we vlees zouden eten van kop tot staart

Vroeger hadden veel mensen een eigen kleine veestapel. Hier hebben we in onze nieuwbouw huizen helaas geen ruimte meer voor. Een koe, varken en of kleinvee, werden door de mensen zelf groot gebracht. Wanneer ze op de juiste leeftijd waren werden ze door de eigenaren zelf geslacht of weggebracht naar een slager die voor hen slachten. Vervolgens kregen zij het hele dier of in delen terug. Er werd geen vlees verpakt of weggegooid. Alles van het dier werd gebruikt! Een koe of varken leverde dus heel veel vlees op. Het was dus ook noodzaak om heel veel verschillende gerechten te hebben voor al dit vlees. Van bloedworst tot stoofpotten van kopvlees tot de organen. Het werd allemaal klaargemaakt. Helaas is door de moderne tijd heel veel van deze kennis verloren gegaan. Door gebrek aan kennis en tijd staan we veel minder in contact met het eten wat we klaarmaken. Oude recepten op zoeken in de kookboeken uit oma’s tijd is echt heel leuk om te doen. Hier kunnen we weer veel van leren en de smaken van vroeger ontdekken. Ik zal de komende tijd zelf ook gaan zoeken naar bijzondere stukken vlees en deze met een mooie verhaal en recept aan jullie opnieuw voorstellen. Zo kunnen we weer de smaken van vroeger ervaren en helpen wij mee met verantwoord vlees eten.

Vlees van kop tot staart

Artikel geschreven door Jan Willem huffmeijer voor Vlees.nl

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer