SelectSelect

B4men Persoonlijk: vegetariër worden of niet?

Jan Willem die vegetariër gaat worden, dat kan toch niet? Hoe moet dit dan met alle lekkere gerechten die altijd op de blog staan? Ik speel al een heel tijdje rond met het idee dat ik me niet meer prettig voel bij het idee dat we vlees en zuivelproducten eten waarbij de dieren geen goed leven hebben gehad. Wij haalden bijvoorbeeld altijd onze eieren bij een lokale boer bij ons in Hoofddorp/Zwaanshoek, maar ineens zei ik tegen Jan Willem “ik wil voortaan alleen nog eieren waarbij de kippen ook daadwerkelijk buiten mogen lopen”. De eieren die wij bij de boer haalde zijn weliswaar scharreleieren, maar geen vrije uitloop eieren. Na een zoektocht op internet zijn we uitgekomen bij een leverancier die Rondeel eieren heeft. In het Rondeel worden kippen met veel zorg voor dierenwelzijn en milieu gehouden, gebaseerd op alle natuurlijke behoeften van de kip en met aandacht voor lage milieu-impact. Deze eieren zijn gewoon verkrijgbaar bij de AH, dus je hoeft voor eieren in ieder geval niet heel veel extra moeite te doen. Maar ja, wij eten niet alleen eieren…we eten ook behoorlijk veel vlees. Ons vlees kochten we bijna altijd bij een Turkse supermarkt bij ons in het dorp. Met het vlees is echt niets mis qua smaak en is volgens mij niet volgespoten met water, maar of het heel diervriendelijk vlees is, dat weet je nooit zeker.

Omdat ook Jan Willem echt wel bewuster wil eten, zijn we samen achter de computer gedoken om eens te kijken wat er allemaal op het gebied van vlees verkrijgbaar is wat wel diervriendelijk is. Dit bleek echt super veel te zijn en eigelijk zoveel dat we door de bomen het bos niet meer zagen. Ik heb daarbij een oproep gedaan op Facebook voor tips om diervriendelijk vlees te kopen. Hierbij kregen we een paar tips, maar van boeren waarbij je alleen pakketen kon afnemen en waar geen kip bij zat. Kip is bij ons thuis het meest gegeten stuk vlees, dus de zoektocht ging weer verder. Ik moet eerlijk zeggen dat we wel geschrokken zijn van de prijzen van kip….dit is zeker niet voor iedereen betaalbaar en heel eerlijk voor ons ook niet. Voor 1 kilo diervriendelijke kip betaal je al gauw zo’n 22.50!!! Oeps, normaal gesproken haalden wij een kilo voor 10,- euro….dit is dus het dubbele. Nu eten wij denk ik als snel zo’n 2 à 3 kilo kip per maand, reken dus maar uit! De kip blijven eten wat we deden, daar waren we het allebei over eens, dat was geen optie. Toen kwam de discussie moeten we anders helemaal geen vlees meer eten en vegetarisch worden. Tja, we houden allebei eigenlijk wel te veel van een stukje vlees. Daarbij kunnen we allebei wel goed koken, maar heel creatief met vegetarische gerechten zijn we (nog) niet. Vegetarisch vlees, is dat misschien een optie? Dit eten we al af en toe maar een stukje vegetarisch rundvlees of kip vinden we allebei niet heel erg lekker, dus dat is geen vervanger voor ons. We wilde dus wel vlees kunnen blijven eten, maar dan wel zo dier verantwoord mogelijk.

Uiteindelijk zijn we terecht gekomen op de site van OKvlees. Deze site sprak mij het meeste aan omdat je hier alle soorten vlees kan bestellen en niet vast zit aan bepaalde pakketen. Enige twijfel was alleen nog of het niet een heel commercieel bedrijf was met mooie praatjes maar weinig wol. Ik heb echt heel de site uit zitten pluizen en kon eigelijk niets verkeerd vinden. We durfde de gok dus wel te wagen om een bestelling te plaatsen. Uiteindelijk hebben we grasgevoerd gehakt, shoarma, kip, smeerleverworst, buikspek, rookworst, kipgehakt, hamburgers, stooflap, braadworst, speklapjes en speciaal voor Jan Willem had ik ook nog een onsje Pastrami besteld. Jullie mogen best weten wat wij hiervoor betaald hebben, we hadden uiteindelijk bijna 7 kilo aan vlees voor 107,- euro. Wow!!! 107,- euro in één keer aan vlees uitgeven was best even schrikken. Wij moeten ook echt gaan wennen aan het feit dat we minder vlees moeten gaan eten en dat we ook de porties moeten gaan aanpassen. Normaal gesproken als wij met zijn vieren gehaktballen aten, dan gebruikten wij ongeveer 700 gram aan vlees. Nu gaan we proberen om dit met de helft te maken. Hahahaha dat zal dus zeker in het begin wel eventjes wennen zijn.

Na het zien van het meest dieronvriendelijke filmpje ooit over een slachthuis in België afgelopen week, was voor ons de bevestiging dat wij er goed aan doen om anders te gaan eten. Uiteraard heb ik wel contact opgenomen met het bedrijf waar wij ons vlees besteld hadden om te vragen hoe het slachten bij hun gebeurt en of zij kunnen garanderen dat dit soort praktijken niet bij hun plaats vindt. Dit kregen wij als antwoord terug.

“De beelden zijn gruwelijk. De verantwoordelijken in dat bedrijf zijn criminelen, en het is helemaal terecht dat het bedrijf dicht gaat. De reden dat het daar zo gruwelijk fout is gegaan is in mijn ogen een crimineel management en een veel te hoge druk om aantallen te slachten. Er is geen tijd om als er iets niet goed gaat in te grijpen.
Bij de bedrijven die voor ons slachten bestaat die druk niet, en zijn de verantwoordelijken betrokken bij de dieren. Als er iets fout gaat bij het verdoven – en dat kan gebeuren, hoe goed de slachter ook is, wordt meteen ingegrepen. Dus: ja bij ons gaat het respectvol en zo goed als mogelijk is bij het doden van een dier. “
Ik hoop dat meer mensen net als ons bewuster willen gaan eten en meer gaan nadenken over hetgeen wat zij op hun bord hebben liggen. Ik wil nu echt niet gaan prediken dat als je dit niet doet, je slecht bent, wij hebben ook jaren “gewoon” vlees gegeten. Nu zijn wij hier ook pas heel recent mee bezig en alle tips zijn dus welkom! Heb jij tips waar jij je vlees besteld of heb je ontzettend lekkere vegetarische recepten, laat het ons dan weten op de B4men Facebookpagina of stuur een mail naar info@b4men.nl.
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer