MuziekMuziek

Mooi servies maakt je eten lekkerder!

donker servies is stoer en geeft een zoutere beleving van het eten

Mooi servies maakt je eten lekkerder! Deze stelling durf ik inmiddels na jaren van eten koken en restaurantbezoeken wel aan. Je kan je eten op een simpel wit bord serveren maar dat zal je eten niet spannender maken. Wanneer je echt indruk wilt maken op je gasten aan tafel, dan serveer je jouw diner op mooie borden. Het eet namelijk echt een stuk beter en lekkerder aan een mooi gedekte tafel. Schalen met vlees en salades, het maakt het eten aan tafel tot een beleving.

Hout is ook heel goed om op te presenteren

Gekleurd servies veranderd de smaak van je eten

Gekleurd servies doet het iets met je eten? Ja, echt wel. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan maar de kleur van je servies kan je smaak beïnvloeden. Niet alleen de smaak maar ook je trek kan beïnvloed worden door kleur en door grote van de borden. Hoe groter het contrast tussen je eten en de kleur van je bord, hoe intenser je het eten beleefd. Ook zorgt een groter contrast voor een grotere verzadigdheid. Voor een betere verzadiging is ook de grote van je bord belangrijk. Op een groter bord lijken de porties kleiner dan op een kleiner bord. Dus alle grote witte borden niet meer gebruiken? Nee hoor, want een wit bord heeft ook weer voordelen. In onderzoek bleek bijvoorbeeld aardbeienmousse zoeter en intenser van smaak dan op een gekleurd bord. Ook het contrast tussen eten, borden en een tafelkleed zijn van invloed op je smaakbeleving. Waar wit een zoetere beleving geeft, geven donkere kleuren meer intensiteit op pittigheid en zout.

wit servies geeft aardbeien een nog zoetere smaak

Servies in verschillende vormen en maten

Van een mooi gedekte tafel zal je dus met veel meer plezier eten. Naast kleur heeft ook de vorm effect op de manier waarop je je eten beleefd. Ronde vormen zorgen ervoor dat je minder eet. Tegenwoordig heb je echt hele toffe natuurlijke vormen en kleuren. Probeer dus vooraf aan wat je gaat eten ook na te denken over hoe je gaat eten. Varieer dus zeker eens met je servies. Niet al je gerechten hoeven op hetzelfde servies geserveerd te worden. Een paar toffe aanraders zijn Kaito stoneware servies, Churchill servies en wij thuis gebruiken ook veel servies van Cabanaz (voor onze foodblog Familie over de Kook).

Een heerlijke tonijnsalade

Eten van een mooi gedekte tafel

Naast een mooi servies is ook een mooi gedekte tafel echt een must voor een lekkere maaltijd. Zeker wanneer je iets te vieren hebt of gezellig een hele avond met vrienden wilt tafelen. Wat kan doen om je tafel mooi gedekt te krijgen en net even spannender te maken dan anders? Het servies is dus heel belangrijk maar ook de verdere aankleding. Bestek en glazen maar wat dacht je van bloemen en andere accessoires. Deze kunnen je tafel romantischer, stoerder en gezelliger maken. Zo smaakt je eten nog beter en lekkerder.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer