MuziekMuziek

Traditioneel Scheren waarom

De meeste mannen scheren met een scheermes gewoon van de drogist…niets mis mee hoor! Tegenwoordig zijn er ook goede scheermessen verkrijgbaar bij de drogist. Al denken de meeste barbieren daar natuurlijk anders over. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen de tijd wilt nemen om zich goed en lekker te scheren. Wil je wel de tijd nemen om je te scheren, dan is het heerlijk om je traditioneel te scheren of nog beter……om je te laten scheren bij een barbier.

Scheren met een drogisterij scheermes

Bij het scheren met een “normaal” scheermesje, waarbij je dus scheert met een cartridge waarin meerdere mesjes zitten, worden je baardharen vaak niet afgeschoren. Eigenlijk worden ze zachtjes eruit getrokken. Je kunt je voorstellen dat dit niet erg lekker en prettig aanvoelt voor je huid. De kans is dus groot dat je  ingegroeide haren, een geïrriteerde huid of sneetjes krijgt.

Scheren op traditionele wijze

Het scheren op de traditionele wijze gebeurt met een ouderwets scheermes die verkrijgbaar is in 2 soorten. Je kunt kiezen voor een open scheermes of een krabber. (In dit artikel kan je lezen wat het verschil is.) Het scheren op traditionele wijze zorgt ervoor dat de baardharen dus echt afgeschoren worden en je langer “glad” blijft. Ingegroeide haren, geïrriteerde huid en/of sneetjes gaan tot het verleden behoren. Tevens maak je gebruik van een scheerkwast om je scheer- product aan te brengen. Je kan verschillende soorten scheerkwasten gebruiken. Er zijn scheerkwasten gemaakt van dassenhaar, van varkenshaar of gemaakt van kunststof haren. In dit artikel kan je het verschil lezen tussen de verschillende soorten scheerkwasten.

stappenplan goed scheren op traditionele wijze

Stap 1: Maak je scheerkwast iets vochtig door hem eventjes in een kom lauwwarm water te leggen.

Stap 2: Zorg ervoor dat je baardharen vochtig zijn. Dit kan door je gezicht te wassen maar je kan ook een hot towel gebruiken.

Stap 3: Schud je scheerkwast zachtjes uit. Hierdoor verwijder je overtollig water.

Stap 4: Breng met ronddraaiende bewegingen je scheerproduct lichtjes aan op je huid. Je kan gebruiken wat je zelf prettig vindt.(scheerzeep of scheercreme) Zorg ervoor dat je niet teveel product aanbrengt. Als je belletjes in het product op je huid krijgt, dan zit er teveel water in je kwast. Het product moet vol en romig aanvoelen en aanbrengen op je huid.

Stap 5: Nu gaan we scheren. We doen dit in 3 etappes ook wel BSS genoemd: Baby Smooth Shave. Goed scheren kan namelijk niet in 1 keer. Houd je mes of krabber in hoek van ongeveer 30 graden en beweeg dan in neerwaartse beweging van boven naar beneden. Gebruik geen kracht maar laat het mes zijn werk doen. Als je eerste scheerbeurt klaar is, dan spoel je je gezicht met lauwwarm water. (dit zorgt ervoor dat de poriën open blijven) Breng dan weer het scheerproduct aan en scheer dit keer van oor naar neus of andersom. Hiermee moet je even spelen om te ervaren wat je zelf prettiger vindt. Als je met deze scheerbeurt klaar bent, dan spoel je weer je gezicht met lauwwarm water. Breng een 3e keer het scheerproduct aan en scheer dit keer tegen de baardgroei in. Dit mag je nooit eerder doen om irritatie tegen te gaan. Als je nu klaar bent met scheren spoel je je gezicht weer met lauwwarm water. Je poriën moeten namelijk nog eventjes open blijven om de laatste stap goed te kunnen opnemen.

Stap 6: Dit is de laatste stap maar wel een heel belangrijke stap. We gaan nu de huid verzorgen. Breng een aftershave aan zonder alcohol (alcohol droogt de huid namelijk uit) of gebruik  een verzorgende dagcrème.

Dit was de totale scheerbeurt…het kost je misschien iets meer tijd, maar hé je kan natuurlijk ook gewoon 10 minuten eerder uit je bed komen!!

Traditioneel scheren met verschillende soorten scheerproducten

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer