MuziekMuziek

Topchef François Geurds en The Glenlivet Fouder’s Reserve: Een magisch duo.

In mijn verslag over mijn trip naar The Glenlivet distilleerderij in Schotland schreef ik ook over de ontmoeting met de topkok François Geurds die een geweldige workshop gaf over cocktails met The Glenlivet F.R.-whisky. Zoals ik toen schreef zou dat nog een vervolg hebben in zijn FG Food labs in Rotterdam, een prachtige eetgelegenheid met één Michelinster. François heeft ook nog het FG Restaurant waar hij twee Michelinsterren voor kreeg. FG Food labs bestaat eigenlijk uit twee delen. Het ene is dus een sterren restaurant en het andere een echt roodlaboratorium. François heeft een fascinatie voor geuren en smaken. Hier analyseert hij tot op moleculair niveau eten en drinken op hun aroma’s. Dit lab doet niet onder voor het lab van een gemiddeld streekziekenhuis. Alleen heb je bij François geen lichaamssappen en weefsels maar dranken en spijzen. De uitkomsten van zijn onderzoeken gebruikt hij bij het maken van de lekkerste gerechten in zijn keukens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in betrekkelijk korte tijd de Michelinsterren heeft gekregen.

Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-384HRLR Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-371HRLR

Maar goed. Zoals in Schotland werden wij ook nu getrakteerd op een lesje cocktails maken op basis van The Glenlivet F.R.. Dit keer werd de whisky gecombineerd met o.a. Orange juice, Fever-Tree Lemonade, grapefruit en geroosterde rozemarijn. Bij het maken van deze cocktail maakte François ook gebruik van stikstof. Door een demonstratie van het koken met stikstof in een uitzending van “De Wereld Draait Door” kreeg hij landelijke bekendheid.

Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-239HRLR

Na deze heerlijke cocktail werd het tijd om de gerechten te gaan proeven die François had gemaakt op basis van de smaken en aroma’s die in The Glenlivet F.R. zijn waar te nemen. Dit was oprecht kennis maken met het kook-kunstenaarschap van François. Het is allemaal niet te beschrijven wat er in dit 6-gangenmenu op tafel werd gezet, maar het was bijna ongelooflijk hoe mooi deze food pairing in elkaar was gestoken. Ik heb mij ook diverse keren in de arm moeten knijpen om te weten dat ik niet aan het dromen was. Ik zal toch een paar voorbeelden geven van deze geweldige combinaties. Hou je vast en droom mee;

Artisjok / kaviaar / crème van oester & Tartaar van tonijn / aardappel / yuzu / druif / peer / crunch van brioche / foie / vinaigrette van whisky.

Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-460HRLR

 

Asperge / Josélito / whisky au beurre & Rode poon / coquille / kip / cresson / haringkuit / artisjok / bouillon van kelp /hint van appel

Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-642HRLR

Beef / patisson / paddenstoel / crumble van broodcroutons gekaramelliseerd in muscovado / steak tartare / crème van pastinaak / gember / kombu / jus van whisky.

Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-721HRLR

Natuurlijk werd er bij dit alles geen wijn gedronken maar de prachtige Fouder’s Reserve. Het water loopt me nog in de mond terwijl ik dit allemaal opschrijf en weer herinnerd word hoe fantastisch dit alles smaakte.

Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-785HRLR

Ik kook zelf ook heel graag en doe dat niet onverdienstelijk en ik vind het ook leuk om te experimenteren met gerechten en dranken. Het mooie van de middag in Rotterdam was voor mij dat François mij enorm heeft geïnspireerd om de uitdaging van food pairing aan te gaan. En al zal ik zijn niveau nooit halen (en dat hoeft ook niet) ik heb inmiddels wel geleerd dat deze ervaring en koken met The Glenlivet Fouder’s Reserve de kwaliteit van mijn gerechten weer ’n stukje hoger hebben gebracht.

Glenlivet-Mo-Barends-14-06-16-826HRLR

Dus koop zo’n fles en gaat de uitdaging ook aan. Bovendien is The Glenlivet Fouder’s Reserve ook heerlijk om tijdens het koken te drinken.

Slàinte en smakelijk.

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion, voor www.b4men.nl

Foto’s zijn gemaakt door Mo Barends.

Jos Huffmeijer

Geniet maar drink met mate. Nog géén 18 jaar? Dan géén alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer