THE GLENLIVET FOUNDERS RESERVE: EEN HELE FEESTELIJKE SCHOT.

De Schotten kunnen een feestje vieren, zeker als er een nieuwe whisky wordt gepresenteerd. Afgelopen donderdag, 30 april, was het feest bij Pernod Ricard in Amsterdam. In de prachtig verbouwde smederij op het terrein van de NDSM-werf zag de nieuwste telg van The Glenlivet familie het Nederlandse levenslicht. Alex Robertson de Global Brand Ambassedor presenteerde met een onvervalst Schots accent The Glenlivet Founders Reserve.

The Glenlivet Founders Reserve

Deze Founders Reserve is een heerlijke single malt whisky die geïnspireerd is op de originele versie van de grondlegger van The Glenlivet George Smith van zo’n 200 jaar geleden. Dit wil zeggen dat deze single malt op exact dezelfde wijze wordt gedistilleerd als vroeger. George Smith ontwikkelde toen eigen ketels van roodkoper met een smalle lantaarnvorm. Hiermee krijg je de voor The Glenlivet kenmerkende whisky’s die klassiek en heel fruitig zijn. The Glenlivet Founders Reserve wordt na de distillatie gelagerd in voornamelijk kleine bourbon vaten van Amerikaans eiken en in sherryvaten van Europees eikenhout.

Met de Founders Reserve begint The Glenlivet met een nieuwe toekomst waarin de leeftijdsaanduiding op het etiket geen rol meer zal spelen. Martijn Keesmaat, Group Manager Whisky bij Pernod Ricard legt uit “dat door het weglaten van de leeftijdsstempel de Masterblender, Alan Winchester, de vrijheid heeft om de perfecte smaak neer te zetten. Een smaak zoals deze ooit door de grondlegger is bedoeld: fruitig, zacht en romig. Het is juist deze smaak die de whisky toegankelijk maakt voor beginnende single malt drinkers, maar ook de meer ervaren whisky fans aan zal spreken”.

Met de Founders Reserve komt er ook een einde aan The Glenlivet 12 y.o.. Bij Pernod Ricard verwacht men dat de door The Glenlivet 12 y.o. verworven eerste plaats van single malts in Nederland door de Founders Reserve zal worden verstevigd. Hoewel de Nederlandse whisky drinker behoorlijk vast zit aan een leeftijdsaanduiding, denk ik dat de kwaliteit en de smaak van deze prachtige whisky zo groot zijn dat het ontbreken van een jaartal op het etiket snel vergeten zal zijn.

DSC04914_crop

De Glenlivet Founders Reserve proefnotities:

Kleur: licht goud;

Neus: heerlijke aroma’s van citrusvruchten zoals zoete sinaasappel, chocolade;

Smaak: complex maar heel delicaat, fruitige tonen van sinaasappel en peer, butterscots, gekarameliseerde appel, chocolade, koffie;

Afdronk: Lang, complex, creamy en zacht.

The Glenlivet Founders Reserve voelt gelijk aan als een hele goede vriend, waarmee je onder vier ogen een goed gesprek kan hebben. Maar met deze Schot kan je ook een prachtig feestje bouwen.

Slainte!!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
2 comments
Written by Jan Willem Huffmeijer