MuziekMuziek

Rum Review: El Dorado 12 yo met cocktail recept

Rum is een bijzonder product. Waar heel veel soortnamen enorm beschermd zijn, is rum een redelijk vrij product. Daardoor zijn de verschillen in merk, land en soort suiker heel groot. Dit kan misschien lastig zijn wanneer je rum wilt gaan ontdekken, de ene rum is namelijk echt de ander niet. Ik persoonlijk vind deze verschillen juist gaaf en maken het tot een uitdaging om de lekkerste rums te gaan ontdekken. De rum die ik nu voor jullie ga uitlichten is een persoonlijke favoriet geworden. Ik heb ook de oudere broertjes van El Dorado gedronken en ook deze worden later uitgelicht op de blog.

El Dorado 12 years old Rum

El Dorado Rum wordt geproduceerd in Guyana door Demerara. Het bijzondere aan Guyana is het klimaat, dit heeft een heel gunstig effect op de Rum. De hoge luchtvochtigheid en de constante temperatuur zorgen ervoor dat jonge rums snel volwassen worden. Dat moet ook wel, want het verlies door verdamping is dan ook vrij hoog. Hierdoor ontstaat de perfecte uitwisseling van het houten vat met de drank in het vat. Daardoor is een rum van 8 jaar oud te vergelijken met een rum van 16 jaar oud uit een kouder klimaat. Binnen de rum is het gebruikelijk dat de leeftijd op de fles een aanduiding is van de oudste rum van de blend. Bij de El Dorado rum hebben ze gekozen voor het Schotse systeem, waarbij de leeftijd op de fles het jongste bestandsdeel aangeeft. Dit maakt gelijk een heel groot verschil in smaak, of je een blend krijgt met als oudste hoofdbestanddeel van 12 jaar of wanneer dit het jongste hoofdbestanddeel is.

El Dorado 12 years old Rum proefnotitie

Kleur: Diep goud

Geur: Complex. Een geweldige zachte geur van rozijnen, pruimen, koffie en chocolade.

Smaak: Zacht en vol van smaak. Een bijzonder zacht zoete smaak die veel complexer is dan ik van een 12 jaar oude rum had verwacht. Het is verwarmend en hij verdient het om heerlijk van te genieten.

Afdronk: Zoet. De afdronk is het enige waar deze rum nog net een beetje dun is.

Rum is voor veel mannen toch een winterdrank. Raar eigenlijk, want er is geen drank meer verbonden aan tropische landen als rum. Nu is deze rum bijna zonde om te mixen, maar toch is het erg gaaf om er een heerlijke cocktail mee te maken. Bedenk goed dat wanneer je een cocktail maakt, dat je krijgt wat je erin stopt. Dus kies voor een mooie basis drank en niet voor een drank die je ook niet puur zou drinken. Tijd om met deze rum een zinnenprikkelende cocktail te maken die je zowel in de winter als in de zomer kan drinken.

Dark Paradiso Cocktail

Wat heb je nodig:

ijsblokjes

6 cl. El Dorado Rum

2 cl. grapefruitsap

1 cl. grenadine

ginger ale

Hoe maak je het klaar:

Neem een groot glas en verkoel dit alvast met ijs. Snijd een grapefruit door en bewaar een partje voor de garnering. Doe in het glas de El Dorado Rum, grapefruitsap en de grenadine. Goed roeren en daarna aanvullen met ginger ale. Nu kan je heerlijk gaan genieten van een ontzettend lekkere cocktail, het is persoonlijk éen van mijn favoriete cocktails geworden.

Deze rum artikelen vind je misschien ook interessant

Verwarm jezelf tijdens de gure winteravonden met een heerlijke rum

Ron Zacapa, voor mij een heel bijzondere rum

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer