MuziekMuziek

Verwarm jezelf tijdens de gure winteravonden met een heerlijke rum

Vorig jaar hoorde je bijna niemand over rum maar dit begint langzaamaan toch echt te veranderen. Het wordt gelukkig steeds meer gewaardeerd. Ik heb al vaker geschreven dat dranken en de manier waarop wij ze drinken ook trendgevoelig zijn. De meeste van ons kennen wel een “bacootje”, het is denk ik één van de meest bekende mixen. De baco is gebaseerd op de Cubaanse cocktail de Cuba Libre, een mix van witte rum met cola en limoen. Het is ontstaan toen Amerika Cuba bevrijden van de Spaanse onderdrukkers, echter is de wereld van deze mooie drank veel meer dan een baco drinken in de kroeg.

diverse soorten rum
Een aantal van mijn favoriete rum soorten bij elkaar

Wat is Rum eigenlijk

Rum is de verzamelnaam voor een rietsuiker destillaat. Waar wij in Europa alles hebben vastgelegd als het gaat om drank, tot vaak de steel aan toe, is dat voor deze drank wel anders. Het wordt geproduceerd in landen waar rietsuiker teelt is. De grondstof voor deze drank is vaak melasse, dit is het bijproduct van rietsuiker, echter word er ook weleens rietsuiker siroop of rietsuiker sap gebruikt. Doordat er zo weinig is vastgelegd heeft het een beetje een rebels karakter.(dit past ook wel bij mij ) Het rebelse karakter komt ook uit de tijd van de VOC toen rums veel door piraten gedronken werd.

Nederland heeft een belangrijke rol bij deze drank

Goed om te weten is dat wij als Nederland echt een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van deze drank in de wereld. Het is niet meteen iets om heel trots op te zijn, maar tijdens de tijd van de VOC hebben wij door de slavernij deze drank over heel de wereld verspreid en beroemd gemaakt. De slaven hebben de moderne rum uitgevonden door het rietsuikersap te laten fermenteren en daardoor ontstaat er alcohol in dit goedje. Dit is de basis om mee te gaan destilleren ofwel het maken van rum.

witte rum
Ik heb thuis deze flessen witte rum staan. Een Brugal en een Havana Club
mijn collectie bruine rum, favoriet is de Diplomatico en Ron Zacacapa XO
Hier zie je een kleine collectie van de soorten bruine rum die ik thuis in de kast heb staan. De Diplomatico en de Ron Zaccapa XO zijn daarbij wel echt favoriet

Wat is het verschil tussen witte en bruine rum

De basis van beide is hetzelfde. Het grote verschil is de bruine een rijping op hout heeft gehad. De kleur wordt bepaald door de tijd van rijping, hoe langer het rijpt hoe donkerder de kleur. Ook de mate waarin de vaten zijn gebrand kan bepalend zijn voor de kleur. De kleur kan tevens wat intenser gemaakt worden met karamel. Witte rum kan ook een rijping hebben gehad maar dat doen ze dan in stalen vaten. De witte jongere wordt eigenlijk niet puur gedronken maar word in cocktails verwerkt. De bruine heeft een heel andere smaak en kan ook heel goed puur gedronken worden of worden gebruikt in de beter cocktails. De echt oudere rum drink je uiteraard puur.

genieten van een glas bruine rum
Proost! Geniet en drink met mate. Geen alcohol onder de 18 jaar.
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer