Ron Zacapa, voor mij een heel bijzondere rum

De rum van Ron Zacapa ben ik ongeveer 3 jaar geleden tegen het lijf gelopen op het whisky festival in Den Haag. Mijn vader en ik werden daar getipt om deze rum eens te gaan proeven. Deze tip bleek goud waard! Ik had al veel gedronken in mijn leven, maar dit was toch wel echt iets heel bijzonders.

Ron Zacapa is een rum gemaakt in Guatemala. De rum wordt uitsluitend gemaakt van de eerste persing van de rietsuiker. Ook de grote hoogte waarop deze rum wordt gelagerd heeft veel invloed op het rijpingsproces en geeft deze rum een uniek volle smaak. Deze rum is gelukt wat nog geen andere rum gelukt is: Eerste plaats met een uitzonderlijke 97 punten en winnaar van een platina medaille op de wedstrijd van het prestigieuze Beverage Tasting Institute in Chicago.

pb280180

De rum van Ron Zacapa is geïnspireerd op Solera- systeem, het rijpingsproces werkt bij Ron Zacapa net weer anders. De ruw gemaakte alcohol verslepen ze naar 2300 meter, boven zeeniveau. Daar wordt de alcohol 3 jaar weggezet in voormalige Bourbon vaten. Na die periode gaan ze dit product bijmengen met oude rum soorten en 1 jaar wegzetten in Bourbon vaten die aan de binnenkant houtskool hebben. Weer een jaar later halen ze het gerijpte product eruit en mengen ze het bij met oude rum soorten en zetten het een jaar weg in Olorosso sherryvaten. Dit jaar doen ze nogmaals hetzelfde en zetten ze het weg in Pedo Ximinez  vaten.

pb280188

Op het whisky festival kregen wij als eerst de 23 jaar oude rum te drinken. Ongekend lekker, vol fruit, rijk en met de smaak van pruimen. Echt heerlijk!! Deze rum is echt een aanrader en deze hij is heerlijk voor in het weekend. Ga lekker aan het eind van de dag maar eens goed voor zitten en geniet van deze rum.

De grote klapper moest toen echter nog komen. De Ron Zacapa XO. Deze drank staat voor mij absoluut op nummer 1 van mijn lijst met lekkere dranken. Vol, rijk en complex. Smaken als pruimen, koffie, kruiden en zoete vanille vullen je mond. WAUW!! Deze rum is echt heerlijk!! De XO redelijk prijzig, met een prijs van net onder €100,- voor een fles, is dit een rum die je langzaam, voorzichtig  en met gepaste aandacht moet drinken. Ik vind normaal het delen van mijn dranken niet erg, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik deze toch wel lastig vind om te delen.

pb280189

Proefnotities van de Ron Zacapa XO

Kleur: donker caramel

Neus: Complex met geuren als leer, cederhout, tabak, donkere chocolade en bourbon. Tevens heeft hij ook iets fruitigs en fris.

Smaak:  Een fantastisch binnenkomst in je mond met smaken van bruine suiker en toffee. Eenmaal iets langer in je mond ga je de cederhout, tabak, leer en chocolade proeven. Dit is zeker geen saai rum en geeft de Ron Zacapa een spannende balans.

Afdronk: De afdronk is heerlijk lang en intens. Zeer geschikt dus voor een gure winteravond!

pb280192 pb280196

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer