MuziekMuziek

De lekkerste koffie: hoe zet je die zelf thuis?

De beste koffie zet je zelf

De lekkerste koffie, hoe zet je die? Er zijn zoveel meningen en verhalen over te vinden. Maar hoe zet je nu de beste koffie bij jouw thuis. Met deze tips wil ik je weer een stukje verder helpen in je zoektocht naar de beste koffie.

De lekkerste koffie zet je die eigenlijk wel zelf?

Koffiezetten is in de afgelopen jaren totaal veranderd. Van de super sterke koffie die de hele dag heeft staan trekken van je oma tot de koffiecups van tegenwoordig. Koffie zetten is nog steeds voor veel mensen een absolute noodzaak….zonder koffie kom je toch je bed niet uit? Van het eerste bakkie in de ochtend tot het laatste bakkie na het diner. Koffie is de zwarte motor van het lichaam. Sterker nog, koffie helpt als bescherming tegen Parkinson (ongeveer 4 koppen koffie per dag). Koffie is dus echte wetenschap! Koffiezetten is dit ook. Hoe zet je nu de lekkerste koffie? Moet je die wel zelf zetten of kan de afgestudeerde barista van dat hippe koffietentje dit echt veel beter dan jij. In mijn ogen draait het allemaal om smaak en ook niet geheel onbelangrijk… het moment!

heerlijke koffie

Hoe zet je de lekkerste koffie?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende manieren om je bakkie pleur te zetten. Ik ga ze zeker niet allemaal benoemen en beschrijven, want dan zitten we morgen nog aan de koffie. Ik zal jullie mijn favoriete manieren van koffiezetten geven. Nogmaals alles heeft te maken met smaak en het moment. Dit is heel persoonlijk en kan dus voor iedereen anders zijn. Ik ben om te beginnen een pure koffiedrinker. Ik drink mijn koffie niet met melk en/of suiker. Wel kan ik genieten van verschillende formaten koffie. De ristretto, espresso en lungo….ze gaan er allemaal in. Ook kan ik soms genieten van een likeurtje in of naast de koffie. De manier van zetten is ook bepalend voor smaak en kan soms ook echt van moment tot moment verschillend zijn.

Mokkakoffie met een mokkapot

Dit is voor mij een favoriete manier van koffie zetten. Een echt zondagochtend ritueel. De geur van gemalen espressobonen, de vorm van de mokkapot en de tijd die je er even voor moet nemen maken dit niet een super snelle manier van koffiezetten. Echter kosten sommige goede dingen in het leven een beetje tijd.

koffiezetten met een mokkapot

Koffiezetten met koffiecups

Ik ben op jonge leeftijd al verslaafd geraakt aan de koffie van Nespresso. Ik mocht oppassen op de kinderen van een buurman. Hij werkte voor een Amerikaans bedrijf en had voor kerst een Nespresso apparaat gekregen. In Nederland was dit nog helemaal nieuw en ik vond het helemaal briljant. Er is nooit meer een oppas geweest die zo wakker en alert zijn werk heeft gedaan. Koffiecups zijn dus een ideale en snelle manier van zetten. De beste koffie hoeft echter niet meer precies van het merk Nespresso te zijn. Ook andere bedrijven verkopen hele goede en minder dure alternatieven. Koffiecapsules van Koffiecupster.nl zijn hier een heel goed voorbeeld van.

Koffiezetten met koffiebonen

Oké, de titel is misschien niet helemaal goed omdat je namelijk niet koffie zet met de bonen zelf. Uiteindelijk wordt iedere koffie gemaakt van en met bonen. Het gaat echter om de verse maling van de bonen. Wanneer je koffie zet van bonen die je net gemaald hebt, is dit echt een meerwaarde voor je koffiesmaak en beleving. Je kan dit zelf malen, dan heb je heel veel grip op de voor jouw smaak beste structuur en maling. Wanneer je deze tijd niet hebt, dan zet je de beste koffie met een koffiemachine die dit voor je doet.

koffiebonen zijn de basis voor de beste koffie

Koffiezetten kan op heel veel manieren

Dit waren drie manieren van koffiezetten die ik hier thuis graag doe. Dit zijn echter maar drie manieren van koffiezetten van de vele tientallen manieren die er zijn. Ga eens op zoek naar een lekkere koffiesmaak en ga deze koffie eens op verschillende manieren zetten. Je zal zien hoeveel smaakverschil er zit in de manier waarop je de koffie hebt gezet. Dus van super snel tot coldbrew koffie er is maar één manier om de beste koffie te zetten…..dit is namelijk op jouw manier!

Jouw koffiemoment is bepalend voor de beste koffie ervaring
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer