MuziekMuziek

Kuyt een held? Dolberg een held? Nee, Vincent Bakker is een held! Column Pascal Meulenbelt.

De eerste dag na het weekend is voor velen de dag na de klassieker. Feyenoord en Ajax bleken gisteren in de eindstand gelijkwaardig te zijn. Met een 1-1 eindstand waren Dirk Kuyt en Kasper Dolberg de helden voor respectievelijk Feyenoord en Ajax. Maar de echte held heeft niets met deze wedstrijd te maken. De echte held heeft niet eens iets met voetbal te maken. De echte held van afgelopen week was Vincent, Vincent Bakker uit Spijkenisse. Het kan zijn dat deze naam jou niet meteen doet heugen en dat je begint na te denken waar je hem van moet kennen. Vincent Bakker is de man die met zijn blote handen een autoruit in sloeg van een brandende auto om de inzittenden te redden. Door deze heldenactie heeft Vincent ervoor gezorgd dat een baby van een aantal maanden oud veilig de auto heeft verlaten. De politie was snel ter plekke en konden met behulp van Vincent de andere inzittende veilig auto de auto halen. Binnen enkele minuten stond de auto volledig in vuur en vlam.

In de tijd dat het bijna normaal is geworden dat mensen niet meer ingrijpen maar gaan filmen is deze heldendaad nog bijzonderder. De samenleving is steeds individualistischer aan het worden en elkaar helpen is al meer uitzondering dan regel geworden. Daardoor is het des te knapper van Vincent Bakker dat hij direct handelde toen hij zag dat er een rokende auto op de vluchtstrook stond. Met gevaar voor eigen leven rende hij naar de auto terwijl de rest van het verkeer langs hem een zoefde. Wanneer je zoiets ziet/leest/hoort is het belang van zo’n klassieker meteen in het teniet gedaan. Dat Dirk Kuyt in de slotfase de gelijkmaker maakt is mooi voor de Feyenoorders. Maar wat Vincent gedaan heeft mag niet in een schil contrast staan met een voetbalwedstrijd. Met gevaar voor eigen leven anderen succesvol helpen is in mijn ogen een vele male grotere heldendaad dan een bal in een 7,32 meter brede goal koppen.

Misschien wel het mooiste van het verhaal is dat Vincent zijn baas opbelde dat hij iets later bij zijn klus zou zijn omdat hij een baby had gered. Niet veel later reed Vincent in zijn busje naar de klus en ging hij gewoon weer aan het werk. Alsof er niets gebeurd was en het de gewoonste zaak van de wereld is. Zelf had hij slechts een schrammetje op gelopen van het inslaan van de ruit kon daardoor dus ook gewoon aan het werk. Al gauw kwam het bericht van zijn heldendaad in de wereld en kreeg hij het respect wat hem toe hoort te komen. Misschien is het geen eerlijk geschetst beeld van mij om de klassieker met deze heldendaad te vergelijken. Maar ik doe het om toch enigszins te laten zien wat er toe doet in de wereld. Natuurlijk is dat balletje belangrijk voor heel veel mensen maar de daad van Vincent is in mijn ogen pas echt belangrijk in het leven. Het laat zien dat er nog steeds mensen zijn die durven te handelen, die niet alleen aan zichzelf denken en met gevaar voor eigen leven ingrijpen. Een actie waar wij allen wat van kunnen leren.

pascal-meulenbelt

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer