Column Rob van Laere: homo als kwetsend scheldwoord!

Toen ik nog een stuk jonger was en vooral een stuk onzekerder ben ik er zeker 100.000 keer voor uitgemaakt. Veelvuldig werd homo als kwetsend scheldwoord gebruikt. Zo vaak zelfs dat ik op enig punt zelf begon te twijfelen of ik het niet was. Oké ik was rustiger dan de meeste jongens in de klas en blonk uit in vakken als drama en verzorging. Daar hield ik dan ook veel vriendinnen aan over waar ik (meestal) niets mee deed. Kortom, eigen schuld. Met tegenzin ging ik naar school waar ik door de stoere gasten dagelijks voor homo werd uitgemaakt.

Op een gegeven moment gaat dat soort van vanzelf

Niet zo zeer een traumatische ervaring, maar kwetsend genoeg om als herinnering te blijven sluimeren. In de jaren na de middelbare school heb ik vast ook wel een aantal malen iemand uitgemaakt voor homo. Op een gegeven moment gaat dat soort van vanzelf. Ik heb overigens geen idee wat ik ermee bedoel als ik homo als scheldwoord gebruik. Probeer ik op zo’n moment de persoon in kwestie uit te maken voor minder mannelijk?

Ik heb me in eerdere blog al eens verbaasd over het feit dat mannen schijnbaar niet mogen huilen, omdat dat minder mannelijk zou zijn. Ook hier kwam ik tot de conclusie dat minder mannelijk vaak juist mannelijker is. In mijn directe omgeving zijn een hoop mannen en vrouwen die behoren tot de LGBT-gemeenschap en naast een paar hele mannelijke lesbische vrouwen zijn juist de mannen die op mannen vallen vaak het mannelijkst.

Schijnheilig zeggen we dat Nederlanders heel tolerant zijn

Het zou tegenwoordig niet meer uit moeten maken of je op iemand van het andere, of van hetzelfde geslacht valt. Het is verdomme 2018. Schijnheilig zeggen we dat Nederlanders heel tolerant zijn. Ook geven we in ons medialandschap aan ruimdenkend te zijn en iedereen de ruimte te geven om zichzelf te moeten kunnen zijn. Op TV zien we dan ook openlijk homofiele mannen en in bladen zoals de L’homo staan zelfs hetero’s afgebeeld die het een goede move vonden om hier op de cover te gaan staan.

Tot zo ver niets aan de hand zou je zeggen.. Fout! Nog steeds hoor je van voetbalveld tot schoolplein en van wielerpeloton tot werkplek gescholden worden met homo. Alsof het hier iets minderwaardigs zou betreffen. Alsof het erg is dat je zou vallen op iemand van het andere geslacht! Persoonlijk vind ik dat een vreselijke gedachte, want waarom zou je in een dergelijk geval minder zijn?? Ook als diegene overduidelijk niet homo is zou het niet als scheldwoord gebruikt moeten worden.

Het is sowieso raar om iemands geaardheid te bevragen

Oké, het is een makkelijk woord dat met voldoende kracht lekker klinkt door de twee O’s. Toch neem ik me vanaf dit moment voor het woord homo niet meer als scheldwoord te gebruiken. Het is sowieso raar om iemands geaardheid te bevragen of te benoemen. Het zou eigenlijk niet uit moeten maken wat deze geaardheid is. We zijn allemaal mensen en wie wij in ons liefdesleven benaderen is niemands zaak, behalve die van jezelf.

Ik heb helaas geen advies voor mensen welk woord ze dan als alternatief moeten gaan gebruiken. Dat mag je lekker zelf verzinnen. Wees creatief, bedenk iets met veel kleur en veelzijdigheid en maak je geen zorgen, mensen zullen daardoor echt niet denken dat je homo bent….   

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer