MuziekMuziek

Indisch stoofvlees, Opor daging

 

Opor daging??? say what??? hahaha Opor daging is een Indisch stoofgerecht, het lijkt heel erg op rendang maar is toch net iets anders. Dit gerecht wordt veel gegeten in Indonesië en Maleisië, inmiddels lust de westerse bevolking er inmiddels ook wel pap van hahaha.  Wij westerse mensen  eten echter het gerecht meer als een soort curry, terwijl de echte rendang totaal niet op een curry lijkt. De ‘echte’ rendang is ook heel mals, maar bevat veel minder saus dan als wij het klaarmaken. De traditionele rendang wordt helemaal ingekookt, tot de vloeistof is verdampt en het vlees de kruiden helemaal heeft opgenomen. Voor mij maakt het niet uit of  het klaargemaakt is zoals het officieel hoort of dat het op een andere manier bereidt wordt, als het maar lekker is!!!! Traditioneel wordt dit gerecht gegeten met (kleef)rijst, maar zoals jullie weten zijn wij hier in het gezin gek op frietjes. Wij maken er ook vaak een soort patatje stoofvlees van. Aan jou dus de keus wat je erbij wilt serveren. Wil je meer lekkere recepten klaarmaken? Kijk dan ook eens op onze foodblog Familie over de Kook.

Het onderstaande recept is voor ongeveer 6 personen

recept: Indisch stoofvlees ofwel opor daging

-750 gram rundvlees, in kleine blokjes gesneden

-200 ml water

-100 ml kokosmelk*

-3 uien, fijngesnipperd

-4 tenen knoflook, geperst

-2 verse rode pepers, fijngesneden

-1/2 eetlepel tamarindepasta

-3 theelepels ketoembar(korianderzaad)

-2 theelepels ketjap manis

-2 theelepels djinten(komijnzaad)

-2 tl laoskruid(galangwortel gemalen)

-1 eetlepel bruine basterdsuiker(misschien een beetje meer als je het gerecht te pittig vindt)

-1 stengel sereh(citroengras), geplet  met een mes(hierdoor komt de smaak beter vrij)

* de rest van de kokosmelk kan je invriezen..dus niet weggooien!

Bereiding:

-Meng in een kommetje de ketoembar, djinten, laos, bruine suiker en de geperste knoflook.

-Los de tamarindepasta op in het water.

-Verhit in een braadpan een flinke hoeveelheid olie en fruit de ui glazig.

-Zet het vuur hoog en bak de blokjes rundvlees rondom goudbruin.

-Doe het kruidenmengsel en de rode pepers erbij en bak 1 minuut door.

-Giet het tamarindewater erbij en voeg de ketjap, kokosmelk en de serehstengel erbij en meng goede door.

-Zet het vuur nu heel laag en stoof het het vlees onder af en toe roeren gaar.(dit duurt minimaal 4 uur…hoe langer hoe beter, daar wordt het vlees alleen maar malser van)

-Breng na ongeveer 2 uur op smaak met zout en peper en proef tussendoor steeds of je nog iets van de andere ingrediënten moet toevoegen.(de een houdt van pittig en de ander van zoet, dit is dus heel persoonlijk wat je moet toevoegen)

-Het gerecht is klaar als het vlees zacht is en zelfs bijna uit elkaar valt, als je saus nog niet voldoende is ingedikt, dan kan je de deksel van de pan halen en het eventjes op hoog vuur koken..doe dit niet te lang, want dan kan je vlees taai worden.

-Serveer naar wens met rijst of frietjes.(lekker westers hahaha)Wij serveren er vaak ook nog een simpele salade bij of sperzieboontjes…heb je meteen iets groens!!!

 

Ik zeg dit keer Selamat makan!!!(eet smakelijk)
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
1 comment
  • Ga dat zeker maken maar vraag mij af welk soort rundvlees je moet gebruiken.

Written by Jan Willem Huffmeijer