MuziekMuziek

Hoe maak je stoofvlees lekker en mals: 5 tips voor een top stoof.

Hoe maak je stoofvlees lekker? Het is een vraag die wij vaak krijgen. Vroeger was stoofvlees de basis van het eten. Stoofvlees maak je namelijk van de “mindere” delen van een koe en alleen met een lange en lage garing wordt het vlees lekker en mals. Het stoofvlees is ook een stuk goedkoper en daarom ook voor de arbeiders te betalen. Daarnaast bevat een pan stoof meer dan alleen vlees en kreeg je uit één pan bijna een complete maaltijd. De smaak van vroeger wordt steeds meer gemist en het is daarom weer populair aan het worden om te gaan stoven. Maar hoe krijg je stoofvlees nu weer net zo lekker als vroeger. Met deze tips maak ook jij een top stoof.

De basis voor een mooie stoofpot. Stoofvlees, kruiden, flessenpompoen, uien en aardappels
Hoe maak je stoofvlees lekker? Begin met een goede basis.

Hoe maak je stoofvlees lekker?

Voor het maken van lekker stoofvlees heb je een goede basis nodig: namelijk goed vlees! Nu heb ik op een hele toffe masterclass alles geleerd over het Iers rundvlees en dit is een hele mooie basis voor een stoofpot. Ik vertel jullie verder op in dit artikel alles over het Iers rundvlees en waarom je een goede keuze maakt met het Iers rund. Voor stoofvlees gebruik je vlees wat je kan/moet stoven. Dit vlees bevind zich voornamelijk aan de voorkant van de koe. Dat komt omdat je werkvlees nodig hebt en de nek en de schouders de koe in beweging houden. De beste stukken vlees om te stoven zijn de riblappen en is de sukade. Veel mensen kiezen voor borstlappen of hachee vlees (dit komt ook uit de borst). Dit vlees is wat magerder en aangezien vet een smaakmaker is, snap je gelijk waarom ik kies voor de andere stukjes vlees.

Een groot stuk vlees uit de nek van een rund
Nekstuk van een rund. In de nek zit heel veel lekker stoofvlees.
Mooie stukken Iers rundvlees.
Mooie stukken Iers rundvlees.

Kijk naar je vlees of vraag het aan je slager

Goed vlees is vlees wat er goed uitziet, simpeler kan ik het je niet maken. Tegenwoordig weten we alleen bijna niet meer hoe vlees er moet uitzien. De meeste mensen kopen hun vlees in de supermarkt en hier moet je door de verpakking heen kijken en helaas is je vlees al voor je gesneden in “te” dunne stukjes. Kijk eens bij je slager in de vitrine naar hoe zijn vlees eruit ziet. Groot voordeel, je slager kan en wil je ook alles vertellen over zijn vlees. Zo krijg je de beste informatie over waar het vlees vandaan komt. Ook weet je slager of de koe gevoerd is met graan of gras. Dit is namelijk ook bepalend voor de smaak. Ik heb een voorkeur voor gras gevoerd, toch het meest natuurlijk voor een koe. Zijn voer bevind zich immers onder zijn poten. De smaak van het vlees zal dus ook natuurlijker en wat dieper zijn.

Gertjan Kiers is demoslager die hier aan het uitbenen is
Gerdjan Kiers is de slager die ons alles vertelde over het Iers rundvlees. Hij vertelde ons alles over vlees en met name gericht op stoofvlees.
Jan Willem Huffmeijer op de foto met Gertjan Kiers.
Uiteraard even op de foto met Gertjan Kiers.

Met deze 5 tips maak jij de beste stoofpot

  • Goed gereedschap is het halve werk, dus investeer in een goede stoofpan.
  • Bak je vlees even aan. Wanneer je meer smaak wilt in je stoofpot is het aanbraden van je vlees een must. Bak in boter en zet je vlees aan! Dus niet doorbakken maar alleen de buitenkant bruin laten worden.
  • Zuur is je stoof. Om je stoofvlees lekker mals te krijgen is het belangrijk dat er zuur in je stoofpot gaat. Dit kan zijn azijn, bier, wijn en sinaasappelsap. Ook tomatenpuree is een goede zuurmaker.
  • Lage temperatuur. Stoofvlees moet niet koken maar stoven dus houd je temperatuur laag, het liefst onder de 100 graden. Maak het ook niet te koud, het bindweefsel van het vlees lost op boven de 72 graden.
  • Neem de tijd. Stoofvlees heeft tijd nodig om mals en lekker te worden. Hoeveel tijd?? Zolang als nodig! Klinkt een beetje lullig maar zo is het echt. Het verschilt soms enorm maar neem gewoon veel tijd om een stoof te maken. Begin het liefst een dag van te voren. Hoe meer tijd jij er in stopt, hoe lekkerder je stoofpot zal zijn. Heb je minder dan 4 uur ga dan niet stoven!!
Een stoofpot op het fornuis
Een mooie stoofpot heeft vooral heel veel tijd nodig.
Bord stoofvlees.
Een mooi bordje stoofvlees.

Iers Rundvlees voor een lekkere stoofpot

Waarom is Iers vlees zo lekker? De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Ierse runderen lopen veel meer buiten dan onze Nederlandse runderen. Het klimaat is mild en daardoor is er buiten bijna het hele jaar door gras te grazen. Hoe meer een rund buiten staat, hoe meer gras hij kan eten en dit maakt het vlees lekker. Ook beweegt een rund die buiten staat meer en dit is weer goed voor het vlees. Nog een heel belangrijke reden om te kiezen voor Iers rundvlees, het staat om de hoek. Iers vlees is redelijk snel in Nederland. Vlees uit Amerika heeft minimaal 3 weken nodig. Hoe langer het vlees in het vacuüm zit, is heel bepalend voor de smaak. Ik ben al eerder overtuigd maar er komt gewoon heel mooi vlees uit Ierland.

René Pluijm met een gegrilde sukade.
René Pluijm met een hapje tussendoor. Sukade gegrild als biefstuk.
René Pluijm die een trifle aan het maken is.
Als toetje kregen wij een trifle gemaakt door René Pluijm.

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer