Hoe gebruik je een scheerkwast

Een heerlijke verwenning bij je barbier is de Italian Shave. Thuis kan je echter ook een Italian Shave nabootsen. Ik heb al eerder uitgelegd hoe je thuis zelf een Hot Towel kan maken. Vandaag leg ik je uit hoe je het beste je scheerkwast kan gebruiken.

Hoe gebruik je een scheerkwast

Om te gaan scheren met een scheerkwast kun je het beste een scheerzeep of scheercreme gebruiken. Laat eerst je scheerkwast eventjes weken in een kom of bakje lauwwarm water. Schud de kwast daarna goed uit. Eventueel kun je hem nog iets drogen met een handdoek. Let er wel goed op dat de kwast niet te droog wordt. Als je kwast te droog wordt, dan kun je de scheerzeep of crème niet goed aanbrengen.

Voordat je gaat scheren moet je eerst je huid goed reinigen. Maak daarna je gezicht “scheer klaar” door of eerst een natte warme handdoek voor ongeveer 2 minuten op je gezicht te leggen of zelf een Hot Towel te maken. Het is belangrijk dat je de huid voorbereidt op het scheren. Hiermee voorkom je dat de huid geïrriteerd raakt.

Breng dan een klein beetje scheercrème aan op de scheerkwast of zeep de scheerkwast in met scheerzeep. Dit is dus afhankelijk van wat je wilt gebruiken. Beweeg de kwast met korte en snelle bewegingen al cirkelend heen en weer aan op je gezicht. Door de kwast in cirkels aan te brengen zorg je voor een betere dekking. Laat het eventjes op je gezicht intrekken alvorens te gaan scheren. Door het te laten intrekken verzacht je de baardharen.

Na het scheren is het belangrijk dat je de kwast goed uitspoelt en omgekeerd ophangt in de scheerkwasthouder. Als je dit niet doet, dan gaan bacteriën zich in de kwast nestelen. Je scheert dan een volgende keer met een vieze kwast. Hierdoor kan je huid sneller geïrriteerd raken.

Verschillende soorten scheerkwasten

Er zijn verschillende soorten scheerkwasten verkrijgbaar variërend van 10 euro oplopend tot zo’n 200 euro. Het verschil zit hem in de haren die gebruikt worden om de scheerkwast te maken. Goedkope kwasten zijn vaak gemaakt van synthetisch haar of varkenshaar. De duurdere scheerkwasten zijn vaak gemaakt van dassenhaar. Wil je hier meer over lezen? Check dan mijn artikel over verschillende soorten scheerkwasten.

verschillende soorten scheerkwasten

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer